El nanosatèl·lit català Menut s'enlairarà aquest desembre, a l'espera de confirmar la data. Si bé a l'octubre es va fixar aquest dimarts 6 de desembre com el dia de l'enlairament, el Departament d'Empresa i Treball ha informat aquest dilluns que finalment "la data definitiva es confirmarà properament per part de l'empresa encarregada del llançament" — la nord-americana SpaceX (propietat del polèmic magnat Elon Musk). Sigui com sigui, el Menut s'enlairarà des de la base espacial de Cap Canaveral (Florida, EUA) a bord d'un coet llançador Falcon9.
Es tracta del segon nanosatèl·lit català que el Govern posarà en òrbita (després de l'Enxaneta), impulsat tant per la Generalitat com per l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per Open Cosmos. És un CubeSat de 6U (sis unitats/cub de 10 cm³) i menys de 10 kg de pes que tindrà com a missió observar la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar tant a controlar com a combatre els efectes de la crisi climàtica. És a dir, que participarà en la constel·lació de satèl·lits per afrontar els reptes climàtics. Un cop a l'espai, orbitarà al voltant de 500 km del planeta a una velocitat aproximada de 28.000 km/h i passarà per damunt de Catalunya aproximadament cada cinc dies.
Imatges del territori català
El Menut està dotat amb una càmera que permet obtenir imatges des de l'espai de diferents bandes espectrals, amb la qual serà capaç d'enregistrar imatges de cinc metres de resolució de qualsevol indret del món. Tot i això, prioritzarà l'obtenció d'imatges del territori català. Després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d'intel·ligència artificial, aquestes imatges permetran monitorar l'impacte del canvi climàtic. Això vol dir que aportaran informació cabdal per incidir en aspectes clau de la gestió del territori i la lluita contra l'emergència climàtica, com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; la prevenció i detecció de desastres naturals i d’incendis forestals; la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; la gestió de la sequera i els recursos hídrics; i el seguiment, control i protecció del medi.
Les dades recollides estaran disponibles quan finalitzin les proves de calibratge i posada en marxa dels sistemes, alhora que seran transmeses a l'estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l'Observatori del Montsec (OdM) — ubicada a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i tant desenvolupada com gestionada per l'IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC). Recordem que el nanosatèl·lit català formarà part de l'OpenConstellation, l'esmentada constel·lació de satèl·lits per afrontar els reptes climàtics.