Si no hi ha complicacions d'última hora aquest dimarts 3 de gener al matí el nanosatèl·lit català Menut serà llançat des de Cap Canaveral (Florida) a l'espai. El Menut, fabricat per l'empresa Open Cosmos, forma part de l'estratègia NewSpace posada en marxa pel Govern l'any 2020 i que preveu, entre altres actuacions, la posada en òrbita de fins a sis nanosatèl·lits. El primer d'ells, l'Enxaneta, es va posar en òrbita el 2021.
La posada en òrbita del Menut estava prevista inicialment per al 6 de desembre passat, però el llançament del coet que l'havia de posar en òrbita es va retardar fins aquest dimarts. Té un pes de 10 quilos i el posarà en òrbita un coet llançador Falcon 9 de la companyia nord-americana SpaceX, propietat d'Elon Musk. El Menut orbitarà a uns 500 quilòmetres de la Terra a una velocitat d'uns 8 km per segon -uns 28.000 km/h- i passarà per sobre de Catalunya cada 5 dies aproximadament.
Estudi de la crisi climàtica
A diferència de l'Enxaneta que dona servei en l'àmbit de les telecomunicacions, el nanosatèl·lit Menut servirà per obtenir dades d'observació terrestre i monitorar els efectes del canvi climàtic. Es tracta d'un superordinador d'una grandària similar a una capsa de sabates que s'encarregarà d'observar la Terra per ajudar a afrontar reptes locals i globals relacionats amb l'emergència climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals. El Menut està dotat d'una càmera d'última generació capaç de gravar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol part el món, encara que donarà prioritat a l'obtenció d'imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d'intel·ligència artificial, permetran monitorar l'impacte el canvi climàtic.
L'efecte de la guerra d'Ucraïna
Inicialment, el llançament d'aquest nanosatèl·lit estava previst des del cosmòdrom rus de Baikonur, però el Govern va decidir a finals de febrer del 2022 buscar un altre emplaçament a causa de la invasió russa d'Ucraïna. L'estratègia NewSpace de la Generalitat va ser engegada el 2020 pel llavors conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Pugneró. Amb la sortida de Junts del Govern, el projecte a passat a ser competència del Departament d'Empresa. El conseller Roger Torrent seguirà l'acte de llançament d'aquest nanosatèl·lit des de la seu de l'empresa Open Cosmos a Barcelona.