El gran cop policial contra els narcopisos de Ciutat Vella va aconseguir escapçar l'organització criminal dominicana que controlava gran part dels punts de venda de droga del barri del Raval de Barcelona. L'operatiu dels Mossos d'Esquadra conjuntament amb la Guàrdia Urbana del passat 29 d'octubre va detenir quatre dels dirigents del grup criminal, d'entre el total de 58 arrestats en les 40 entrades a domicilis i locals.
La xarxa desmantellada tenia una "forta organització i caràcter violent amb un afany territorial molt important", segons ha explicat aquest dilluns l'intendent Antoni Rodríguez, cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, qui també ha assegurat que mai s'havien trobat amb un grup de narcopisos tan extens en un punt determinat. L'estructura de l'organització girava al voltant d'un nucli molt jeràrquic dirigit per persones d'origen dominicà. Aquests capos posaven al capdavant dels narcopisos a dos o tres responsables, qui a la vegada subcontractaven a petits encarregats que tenien la funció d'atendre el client i solucionar les possibles baralles o problemes derivats del consum de drogues.
Per cada zona controlada per l'organització hi havia un cap, qui rendia comptes directament amb els dirigents i que tenia la funció de coordinar els diferents punts de venda i de rebre'n la recaptació. Aquests comptaven amb una sèrie de vigilants o guaites que patrullaven pel carrer per tal d'advertir la presència de policies a la zona. Els encarregats del subministrament i distribució de la droga eren els correus, que realitzaven enviaments contínuament però de molt poca quantitat -aproximadament uns 5 grams de coca cada cop- i que es desplaçaven majoritàriament en patinet elèctric. Aquesta estratègia de subministrar les substàncies estupefaents en petites partides respon directament a la possibilitat imminent de ser objecte de registres per part de la policia, ja que a menys quantitat la pena disminueix.
L'origen
La investigació policial es remunta prop de tres anys enrere, quan els Mossos van detectar un repunt d'incidents violents entre ciutadans dominicans. El zenit d'aquesta tensió es va produir quan un enfrontament entre dues bandes va deixar sis morts. Al mateix temps, la presència de narcopisos a Ciutat Vella va començar a augmentar de forma exponencial, fet que va portar els agents a sospitar que els dos fenòmens podien estar relacionats. Segons el cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, les bandes llatines no han mutat a una macroorganització criminal sinó que alguns dels membres d'aquests grups han trobat en el narcotràfic una "via de sortida" per a la seva activitat criminal.
Aquesta pista va portar la policia a localitzar un punt de venda i consum de droga situat al carrer Sant Antoni Abat del Raval que s'utilitzava com a lloc de reunió i punt estratègic. La intervenció dels mòbils d'alguns membres de l'organització va permetre conèixer el seu modus operandi i descobrir la seva voluntat d'expansió. "S'ha detingut un fenomen que s'estava estenent a altres barris de la ciutat", ha assegurat Rodríguez, qui apunta que el moviment cap altres districtes respon a una estratègia d'evitar la saturació que patia el negoci a Ciutat Vella.
Solucions integrals
Una de les característiques que han dificultat l'actuació policial ha sigut la naturalesa efímera dels narcopisos. Els punts de venda i consum tenen una data de caducitat programada des del moment que es posen en funcionament i un mateix local pot activar-se o desactivar-se vàries vegades en funció de la demanda o del transcurs de les investigacions de la policia. La gran quantitat de pisos buits -resultat en gran mesura de l'especulació immobiliària al barri, segons l'intendent- facilitava aquests canvis freqüents de localització.
Per aquesta raó, Rodríguez ha senyalat que "no s'ha posat fi al fenomen dels narcopisos" i que la presó preventiva pels detinguts només és una mesura temporal. "Catalunya no es pot convertir en una zona de reclam per líders criminals", ha dit l'intendent mentre demanava mesures integrals per part de les autoritats.