L’Observatori de la Terra de la NASA, l’agència espacial nord-americana, ha posat aquest dijous el focus sobre la crítica situació de la sequera a Catalunya. L’agència dels EUA publica imatges diàriament sobre aspectes d’interès de tot el planeta i la imatge del dia que ha escollit aquest dijous ha estat una comparativa de les imatges de satèl·lit dels pantans de Sau i Susqueda dels anys 2021 i 2023. L’observatori mostra, amb només dues imatges, de quina manera aquests dos pantans catalans són un exemple de la situació crítica que viu Catalunya i de quina manera la manca d’aigua representa un impacte per l’entorn.

 

Sota el títol Shrinking Reservoirs in Catalonia (Pantans buidant-se a Catalunya), la NASA contraposa les imatges i explica quina és la situació en la qual es troben els pantans. Les imatges del 2021 corresponen al 8 de març i les del 2023 es van captar el passat dia 12 d’abril. L’agència destaca que els dos pantans es troben a una distància d’uns 100 quilòmetres de la ciutat de Barcelona i contribueixen a l’abastiment d’aigua a les àrees metropolitanes de Catalunya. Les imatges mostren com el nivell d’aigua baixa i també com la flora de l’entorn perd energia.

La NASA rememora la història dels pantans, que es remunta als anys 1960, i destaca que han estat durant les darreres dècades una font d’aigua fonamental per als habitants de Catalunya i sectors econòmics com el de la ramaderia. En un article que acompanya les imatges, es recullen declaracions de l’expert de la Universitat de Califòrnia (Berkley) Albert Ruhi, originari de Girona, que descriu la situació excepcional que viu Catalunya: “Sequeres estacionals són típiques del clima mediterrani català, incloent-hi la conca hidrogràfica del Ter, que baixa dels Pirineus fins al Mediterrani, però els darrers mesos, la manca de precipitacions i neu ha provocat la primavera més seca des del 1990”. Ruhi estudia l'ecologia d'aigua dolça i com el riu Ter està canviant amb el temps.

La NASA descriu la situació crítica dels pantans catalans

L’article també destaca les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) sobre el baix nivell dels pantans catalans. El de Sau, en concret, estava el 25 d’abril a un 7% de la seva capacitat. El de Susqueda estava en un 38% de la seva capacitat el mateix dia.

“Observeu les franges bronzejades de la roca exposada al voltant de l'aigua dels embassaments. Aquestes són zones que estaven sota l'aigua quan el nivell de l'aigua estava més a prop de la seva capacitat, un fenomen anomenat ‘anell de la banyera’”, descriu la NASA. L’agència ressalta com la caiguda del nivell d'aigua a l'embassament de Sau ha deixat al descobert només roca. “En els darrers mesos, es va fer visible el campanar d'espadanya d'una església del segle XI i d'un poble proper, que han estat majoritàriament submergits des de la construcció de la presa”, diu l’article.

L’observatori de la NASA reconeix que la situació de sequera es viu també en altres indrets de l’estat espanyol, però ressalta que el cas de Catalunya és “especialment dur”. “La manca de pluja de primavera i desglaç de neu vol dir que aquest any la temporada seca serà dues vegades o fins i tot tres vegades més llarga”, adverteix Ruhi. “Això podria conduir a impactes ecològics com la mort de peixos i floracions d’algues”, comenta el científic d’origen gironí.