Amb l'obertura i l'acoblament total del mirall principal del telescopi espacial James Webb, l'agència nord-americana NASA ha completat aquest dissabte el desdoblament complet d'aquest potent i agut observador còsmic. Es tracta d'una nova fita a l'espai exterior. Concretament, el telescopi Webb està pensat per capturar la llum infraroja dels objectes celestes, amb una resolució molt més alta que mai, i per estudiar el sistema solar i mons distants.

El telescopi espacial James Webb ha trigat tres dècades a ser construït i és considerat el successor del Hubble. La NASA ha finalitzat aquest dissabte el desdoblament dels últims 3 d'un total de 18 hexàgons de beril·li banyats en una capa d'or fina que componen el mirall principal. Recentment, ja s'havia pogut desplegar el mirall secundari i un para-sol de la mida d'una pista de tenis. Així doncs, durant una retransmissió en directe d'un model que simulava el que passava en temps real a l'espai, aquest dissabte s'ha pogut observar l'acoblament d'aquesta última ala, la d'estribord, al mirall principal, que té una dimensió de 6,5 metres.

"Es tracta d'una fita", ha indicat Thomas Zurbuchen, administrador associat de la NASA, sobre l'operació de desdoblament, considerada la primera d'aquest caire per l'agència federal. "Aquest és l'últim dels principals desplegaments a l'observatori, i la seva finalització posa les bases per als cinc mesos i mig restants de posada en marxa", afirmen des de la NASA. Encara està pendent "establir una temperatura de funcionament estable, alinear els miralls i calibrar els instruments científics", comenten des de l'agència federal. El desdoblament final es va iniciar aquest divendres mentre el telescopi avançava a través de l'espai després de ser llançat el 25 de desembre passat, des del port espacial europeu a Kurú, Guaiana Francesa.

El Telescopi "és una missió sense precedents que està a punt de veure la llum de les primeres galàxies i descobrir els misteris del nostre univers", ha assenyalat Bill Nelson, l'administrador de la NASA. El telescopi de ciència espacial més gran i complex del món es començarà a desplaçar sobre 18 segments de mirall primari per alinear l'òptica del telescopi, ha informat la NASA.

Des de la terra, un equip controlarà les 126 parts posteriors dels segments per flexionar cada mirall, una alineació que trigarà mesos a realitzar-se. Després, l'equip calibrarà els instruments científics abans de poder mostrar les primeres imatges del Webb aquest estiu vinent. Aquest complex observatori còsmic, que es preveu arribarà a la destinació final el proper 23 de gener, que serà a uns 1,6 milions de quilòmetres de la Terra, un punt gravitacionalment estable anomenat L2. Aquesta és la posició orbital final de Webb, on el seu para-sol el salvaguardarà de la llum del Sol, la Terra i la Lluna que podria interferir en les observacions de la llum infraroja.

 

 

Imatge principal: Tècnics de la NASA celebren la fita del telescopi James Webb/ EFE