Fita històrica. National Geographic ha publicat aquest mes de desembre un número especial dedicat a Montserrat. La publicació, de 200 pàgines, s'ha fet en una doble edició: una en castellà i una altra, per primera vegada, escrita íntegrament en català. De fet, aquesta és la primera vegada que la prestigiosa capçalera publica en català. Coincidint amb la celebració dels 1.000 anys d'història del monestir, la revista inclou imatges de múltiples arxius, públics i privats, i articles sobre l'Escolania, l'escola de música més antiga d'Europa; l'origen geològic de Montserrat o una guia per visitar el massís, entre d'altres. L'edició especial de la revista està estructurat en quatre capítols, que aborden els diferents períodes que ha viscut el monestir.
La història de Montserrat
Els quatre capítols en els quals es divideix aquesta nova edició fa un repàs per la història del monestir. Comença per l'Època Medieval —des de la fundació del monestir per l'abat Oliva l'any 1025 fins al segle XV— quan va créixer la seva importància com a centre espiritual i polític. L'edat moderna —segles XVI i XVII— marcats per la difusió del culte a la Mare de Déu de Montserrat arreu del món i la divisió en el si del monestir després de la seva integració a la Congregació de Valladolid. L'Edat Contemporània, quan va ser destruït durant la Guerra del Francès, Montserrat es va veure obligada a renéixer de les seves cendres. I per últim, el nou mil·lenni, després de la Guerra Civil Espanyola, quan Montserrat es va convertir en un referent cívic per a Catalunya.
Entre els capítols del nou número es troben cronologies, anècdotes històriques i fets curiosos. També s'inclouen, entre altres, articles sobre l'origen geològic del massís de Montserrat, la vida quotidiana dels monjos avui al monestir i una guia pràctica per visitar Montserrat.
Orígens de la muntanya de Montserrat
En paral·lel i en el context de celebració dels 1.000 anys d'història de l'abadia, també s'ha publicat un llibre on s'explica els orígens mitològics de la muntanya de Montserrat recollits en un poema desconegut de fa 500 anys escrit per Antoni Brenach, un monjo que va viure a l'Abadia. Mitologia de la muntanya de Montserrat (Efadós) parteix de la traducció del llatí de la investigadora de la UAB, Adriana Beltrán del Río, que en reivindica el valor amb un nou text protagonitzat per éssers màgics i altres elements icònics de l'Abadia. "El llibre parla dels orígens de la formació de la muntanya i és molt plàstic i visual", ha explicat l'autora en una entrevista a l'ACN. El que més la va atraure del text del 1543 és que explica els orígens mitològics de Montserrat, "com la muntanya va aparèixer al mig del camp", detalla l'autora, que s'ha mantingut molt fidel al text original. El text està acompanyat de les il·lustracions de Laia Baldevey, autora gràfica de llibres com 'Mitologia dels Països Catalans' (editorial Efadós) i coneguda per dibuixar éssers màgics com fades i follets. Baldevey explica a l'ACN que participar en el llibre ha sigut "tot un repte".