Han passat tretze dies després de donar-se per apagat, de forma oficial, l'erupció del volcà de La Palma. Malgrat escopir lava durant 85 dies consecutius, la naturalesa s'ha imposat i en tan sols una setmana ja van començar a néixer els primers brots verds de la vegetació que han intentat, com fos, renéixer de la terra. Les imatges són espectaculars i certifiquen la capacitat de resistència del món vegetal.

El vulcanòleg de l'Institut Geogràfic Nacional, Rubén López, ha compartit unes imatges a twitter que ho certifiquen. "La natura es va obrint camí entre les cendres. A Jedey les plantes surten i tornen a brotar. Les falgueres comencen a sorgir", ha acompanyat l'escrit amb unes imatges on es veu un paisatge gris i ple de cendra i al bell mig, petites plantes que intenten tornar a treure el cap.

FIbDvGkXMAI8ZYGFIbDv6YXEAI4F1DFIbDyM8XMAU45Cj

Fotografies de Rubén López @rubenlodi

Hi ha altres fenòmens que ens ha deixat l'erupció d'aquest volcà. Durant els 85 dies que el volcà de Cumbre Vieja va estar en actiu es van localitzar dos episodis separats de pluja àcida que va afectar la pineda canària. El primer va tenir lloc sobre la Montaña Quemada i sobre les parts altes del Cumbre Vieja en el segon.

 De fet, és la primera vegada que ha estat observat aquest fenomen a les Canàries. Biòlegs de l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (IPNA) treballen sobre el terreny per conèixer les conseqüències que ha tingut sobre la biodiversitat. L'erupció de La Palma va suposar l'emissió de gasos com a vapor d'aigua, diòxid de carboni i diòxid de sofre (SO2). Aquest darrer és el que en concentracions altes ha generat pluja àcida a punts concrets de l'orografia palmera.

Els pins també guanyen al volcà

Manuel Nogales, biòleg de l'IPNA i delegat a les Canàries del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), és un dels científics que estudia actualment l'afecció provocada pel volcà. “Els pins han sobrepassat totes les expectatives que teníem”, explica Nogales, ja que sempre s'ha parlat que el pi canari resisteix els incendis, però en aquest cas s'han pogut adonar que “el que resisteix són els volcans”. Després de tres setmanes des del final de l'erupció al Cumbre Vieja, datada el 13 de desembre tot i que de forma oficial va ser el 25, els pins ja comencen a mostrar brots verds a tan sols 300 metres de l'edifici volcànic, fet que demostra la fortalesa d'aquesta espècie que va aprendre a conviure amb la realitat volcànica de les Illes Canàries. 

D'altra banda, l'erupció de La Palma ha emès en els seus tres mesos de durada gairebé tant material com la suma de les sis que el van precedir a aquesta mateixa illa des que hi ha registres històrics: 215 milions de metres cúbics. El comitè científic del Pla Especial de Protecció davant de Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) precisa que les bugades de lava que travessen la Vall d'Aridane estan formades per 187 milions de metres cúbics de material i el con, 28 milions de metres cúbics més. 

A aquestes xifres, afegeix, caldria afegir la lava dipositada sota l'aigua, als tres punts de contacte de les colades amb el mar, i el volum encara calculat del material alliberat en forma de cendres, escòria volcànica i altres piroclasts de caiguda. En un article publicat aquest mateix any a la revista Journal of Volcanology and Geothermal Research per Marc-Antoine Longpré (City University of New York) i Alicia Felpeto (Institut Geogràfic Nacional), es detalla el volum de material emès pels altres sis volcans que ha patit La Palma des del segle XV.