Una de les mesures més destacades de l'escenari d'excepcionalitat que acaba de ser aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), segons la qual cosa ordena el Pla Especial de Sequera (PES) aprovat el 2020 pel Govern, és la que preveu que "s'activin els recursos no convencionals totalment" i que s'habilitin les mesures "la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades". L'aigua regenerada s'obté a les estacions depuradores després de sotmetre les aigües residuals a un tractament terciari perquè assoleixi els nivells requerits per la normativa vigent, sent destinada llavors al seu ús industrial, agrícola o de manteniment municipal (neteja de carrers, reg de zones verdes, fonts i zones lúdiques, etc.).

D'aquesta manera, aquests equipaments es converteixen en una eina clau per reciclar l'aigua utilitzada i convertir-la en recurs per atendre, entre altres, la demanda més gran d'aigua potable: el reg agrícola, al qual van destinades gairebé tres quartes parts del consum final. Segons el que assenyala la normativa de la Generalitat, i en la mateixa línia d'actuació, el Pla Estratègic del Cicle Integral de l'Aigua (PECIA) de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu que el 2050 els municipis que la integren, és a dir 3,3 milions de persones, hauran d'afrontar un dèficit de proveïment d'aigua potable d'aproximadament 130 hectòmetres cúbics anuals.

Ús d'aigua regenerada

Davant d'un escenari que, tal com s'està comprovant, podria avançar i fins i tot arribar a ser més hostil, el PECIA ha decidit per fi, malgrat la insistència amb què havien reclamat els experts, la posada en marxa de diverses accions dirigides a incrementar la disponibilitat i ús d'aigua regenerada amb un doble objectiu: reduir les restriccions al sector agrícola i garantir el subministrament domiciliari d'aigua de boca.

Malgrat que es disposa de la infraestructura, l'AMB no ha desenvolupat cap ús de l'aigua regenerada fins al moment. A finals de 2022, ja en plena alerta per sequera, ha encarregat una sèrie de treballs que no veuran l'aplicació d'aigua regenerada fins a d'aquí a molts mesos. L'increment d'ús d'aigua regenerada fins als 56 hm³ de l'any 2022 s'ha degut a les indicacions de l'ACA, bàsicament per a cabal ecològic i, últimament, com a aigua prepotable. Aquest volum representa el 20% de la demanda d'aigua del seu territori, i es podria arribar a duplicar si s'executessin les inversions necessàries i exigibles en un àmbit amb un estrès hídric com és el metropolità.

Recurs fonamental

Tots els experts consultats coincideixen a assenyalar que l'aigua regenerada procedent de depuradora ha deixat de ser una alternativa per convertir-se en un recurs fonamental davant dels períodes de sequera que, tal com no deixen d'assenyalar els informes del panell d'experts en canvi climàtic de l'ONU, l'IPCC, seran cada vegada més rigorosos i persistents a la regió mediterrània.

En aquest sentit, i davant d'una situació de sequera tan greu com l'actual, el que hauria de fer l'ACA de manera immediata és reforçar els acords de col·laboració amb tots els agents que participen en el cicle de l'aigua per augmentar els cabals d'aigua regenerada de depuradora, atenent amb ells la demanda per a usos no domèstics a fi de garantir a la població el dret a l'aigua potable i de sanejament.