Ja han començat a fer soroll, i en volen fer molt més. Aquesta setmana ha nascut Batec, una plataforma que s'ha creat per collar Renfe i no pagar ni un sol bitllet de tren. L’objectiu? Denunciar la manca històrica d’inversió per part del govern espanyol a la xarxa ferroviària catalana. “Fins que els de Madrid no paguin, no paguis; no paguem”, apareix escrit a la seva pàgina web. Així doncs, el moviment ha anunciat una vaga de pagaments a Rodalies a partir del dimecres 11 de maig. De fet, aquest mateix dimecres ja han fet la seva primera demostració de força a Barcelona: més d’un centenar de persones han entrat sense pagar a l’estació de Rodalies de l’Arc de Triomf de la capital catalana. Renfe, però, ja ha començat a esmolar les seves eines per lluitar contra aquesta reivindicació, i ha denunciat “el frau” que representa contra la ciutadania no pagar el bitllet de tren.
Però anem a pams. Què porta a aquest col·lectiu, principalment juvenil, a organitzar aquesta campanya contra Renfe? “L'estat espanyol és a la cua d'Europa en despesa pública en infraestructures de transport, que la Renfe a Catalunya sigui un desastre no és una casualitat”, denuncia la plataforma en un manifest a la seva pàgina web; a més de reivindicar que ja fa gairebé 15 anys que l’estat espanyol “ha executat menys del 24% de les inversions d'Adif i Renfe a Catalunya, retards i avaries diàries patrocinades pels diferents governs espanyols que reiteradament han incomplert els acords amb Catalunya”. Així mateix, la plataforma insisteix a fer una comparativa entre la inversió que la Moncloa destina a Madrid amb la que destina a Catalunya: 153% contra 24%. “La inversió per català és de 250€ mentre que la inversió per madrileny és de 907€”, afegeix el manifest.
“L’Estat espanyol és un greuge”
Si bé enlloc es defineixen com a independentistes, sí que és cert que el seu discurs és implícitament independentista: “L’estat espanyol és un greuge pel nostre país”. “Els catalans no volem resignar-nos ni assumir que viurem pitjor que les generacions anteriors perquè és el que hi ha i punt”, afegeix el manifest, a més de demanar a la ciutadania catalana que actuï perquè “no els surti gratis no complir amb Catalunya”: “Que alguna vegada perdin ells”.
Batec, per altra banda, s’ha definit com una xarxa organitzada de persones que s'han conegut compartint espais polítics, mobilitzacions, assemblees, i xerrades, o que s'han trobat en l'àmbit universitari i en caus i esplais, tots tenint en comú la defensa dels drets socials. En roda de premsa davant l'estació de l'Arc de Triomf, els dos portaveus de la plataforma, Maria Antònia Dols i Oriol Sales, han explicat aquest dimecres que el col·lectiu ja aglutina més d'un miler de persones.