La Fundació Pasqual Maragall, els quatre grans hospitals de Barcelona -Vall d'Hebron, Clínic, Sant Pau i el Mar– i els centres Barcelonaßeta Brain Research Center i Ace Alzheimer Center Barcelona han constituït el HUB Alzheimer Barcelona. L'objectiu és transformar el futur de la recerca i de l'atenció a la malaltia, i convertir a la capital catalana en un pol d'investigació i innovació de les patologies neurodegeneratives. Els impulsors de la iniciativa han destacat aquest dilluns la necessitat de fomentar la col·laboració entre el sector públic i privat amb l'objectiu d'atreure inversions, promoure l'excel·lència científica i facilitar la formació i difusió de coneixements. Tot això en un escenari cada vegada més esperançador, amb nous biomarcadors i un primer fàrmac aprovat a Europa.

L'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives afecten unes 900.000 persones a Espanya, entre 115.000 i 130.000 d'elles a Catalunya, i suposen una de les causes principals de mortalitat, discapacitat i dependència. Aquestes xifres podrien arribar a duplicar-se en 20 anys a causa, sobretot, de l'envelliment de la població. L'objectiu és, entre altres coses, potenciar la detecció precoç de la malaltia des de l'atenció primària.

Objectius del HUB Alzheimer Barcelona

Entre les accions clau del HUB Alzheimer Barcelona està la promoció de les sinergies a través d'un inventari de recursos en els centres del Hub i l'impuls d'un banc de teixits cerebrals. També elaboraran programes de formació en col·laboració amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) per millorar la detecció i gestió de l'Alzheimer en l'atenció primària. El Hub s'encarregarà de la promoció de la investigació col·laborativa entre els centres membres amb la convocatòria de beques predoctorals i una jornada de 'networking' "per donar visibilitat al talent jove" en l'àmbit de l'Alzheimer i les demències. Igualment, patrocinarà conferències internacionals sobre l'Alzheimer i, amb la participació del Servei Català de la Salut, de l'organització de jornades sobre 'Reptes i oportunitats en la implementació de teràpies biològiques per a l'Alzheimer'.

Aquesta iniciativa col·laborativa "pionera" ha estat presentada aquest dilluns per consellera de Salut, Olga Pané; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro, i la directora mèdica d'Ace Alzheimer, Mercè Boada. La consellera Pané ha destacat que es tracta d'una "experiència de cooperació i de coalició en favor dels pacients". "Cal destacar la investigació i a transferir-la", ha destacat Olga Pané, que ha recordat que és necessari preparar Catalunya per assegurar la seva sostenibilitat davant de l'envelliment poblacional previst en les pròximes dècades.

Hub Alzheimer Barcelona presentació (1)
Jaume Collboni i OLga Pané a la presentació del Hub Alzheimer Barcelona / Normal Vidal (ACN)

"Sumar esforços" en la investigació de l'Alzheimer

Per la seva part, l'alcalde Jaume Collboni ha reiterat que, perquè aquesta malaltia "no sigui invencible, cal sumar tots els esforços", per la qual cosa ha destacat que el Hub serà un espai que impulsi i acceleri la investigació i innovació sobre l'Alzheimer a través de centres públics i privats. Barcelona, ha explicat, és una "ciutat de ciència", que ocupa la sisena posició mundial en publicacions sobre Alzheimer i altres demències. El director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro, ha subratllat el "canvi de paradigma" en l'enfocament de la investigació de l'Alzheimer amb avenços com ara la identificació de biomarcadors més accessibles que permeten detectar la malaltia de manera més precoç i precisa. També ha fet referència a les teràpies biològiques com el fàrmac, lecanemab, recentment aprovat a Europa per l'Agència Europea de Medicaments.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!