La modificació de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa no deixa de despertar fortes reticències per part d'alguns cossos policials, que s'han organitzat a partir de la plataforma No a la España Insegura. Els sindicats policials coincideixen en el fet que les demandes presentades pel govern de PSOE i Unidas Podemos "els desprotegeixen".
Ara, deu organitzacions policials s'han subscrit a aquesta plataforma, que ja ha previst un calendari de mobilitzacions que inclou la protesta del pròxim 24 de novembre davant les delegacions del govern espanyol i la del 27 de novembre a Madrid, convocada per Jusapol.
Deu noves organitzacions
Les deu organitzacions que s'adhereixen aquesta plataforma són SUP, SPP i UFP, per part de la Policia Nacional; AUGC, AEGC, APC, ASOS-GC, UO i IGC, associacions de la Guàrdia Civil; i també PLA, el sindicat de Policia Local Associada.
La idea és sumar a altres organitzacions, incloent-hi cossos autonòmics, en una "unitat d'acció real per a frenar la modificació de la Llei de Seguretat Ciutadana". També censuren que la derogació, que forma part del pacte de govern entre PSOE i Unidas Podemos, s'hagi plantejat "a esquena" de les organitzacions representatives, a les quals no se li ha demanat opinió.
Jusapol demana consens
En paral·lel a aquest comunicat, la plataforma Jusapol, embrió de JUPOL i JUCIL - organitzacions majoritàries en Policia Nacional i Guàrdia Civil-, ha assenyalat aquest dilluns que "l'única sigla que té cabuda en la lluita" contra la reforma plantejada pel govern de PSOE i Unidas Podemos "és la de les Forces i Cossos de Seguretat".
Jusapol ha cridat a la resta de sindicats a consensuar un comunicat i ha convidat als seus seguidors a donar suport al calendari de mobilitzacions llançat per iniciativa del SUP i AUGC, les organitzacions majoritàries fins al naixement de la plataforma Jusapol, caracteritzada per les seves protestes demanant una "equiparació salarial real".
Acusacions inicials
Les protestes es van anunciar a partir de la ronda de contactes oberta dijous passat pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va rebre al nou líder de JUPOL. JUCIL, CEP i AEGC van avançar que participarien en la "gran manifestació" convocada per al 27 de novembre.
Les organitzacions que actuen al marge de Jusapol van acusar en un primer moment a JUPOL de no respectar l'oferta, llançada amb anterioritat, per a crear un front comú. En aquest sentit, els impulsors de la plataforma ''No a l'Espanya insegura'' han convocat a les organitzacions interessades a participar en una reunió fixada aquest 17 de novembre.
Les crítiques
Són diverses les qüestions que desperten indignació dels cossos policials. D'una banda, recelen de la possible alternativa a la limitació de l'ús de pilotes de goma com a material antidisturbis o al fet que els agents es converteixin en "taxistes" amb els detinguts, ja que es redueixen de sis a dues hores el temps de detenció i a l'arrestat caldria retornar-lo al lloc en el qual va ser detingut.
Consideren que les reformes rebaixen la presumpció de veracitat de l'agent i "s'afavoreix als que incompleixen la llei i delinqueixen". "La paraula de l'agent ha de tenir la presumpció de veracitat i, després, si es demostra el contrari, s'actua via judicial i règim disciplinari", segons ells.
Manifestacions "espontànies"
També carreguen contra el fet que es pugui celebrar manifestacions "espontànies", sense comunicar-les prèviament ni advertir dels seus recorreguts, i denuncien que atempta directament contra les llibertats de la resta de ciutadans i "torna a posar en situació de perill i indefensió als policies que es vegin obligats a intervenir".
Així mateix, qüestionen la limitació dels escorcolls que comporten la nuesa de la persona detinguda o altres aspectes, com la proposta de determinar la quantia de les multes amb relació a la capacitat econòmica de la persona sancionada.