"Les escoles han estat tancades per l'excessiva calor, els incendis han cremat ciutats senceres i les inundacions ho han deixat tot mullat i horrible", anuncia una nena del temps en un plató de televisió. La jove metròloga presenta una predicció del temps del futur, concretament del 2050, on els estralls de la crisi climàtica s'han imposat per tot el globus. Tot plegat forma part d'una campanya promoguda pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), l'agència climàtica de l'ONU. L'objectiu d'aquesta campanya és augmentar la conscienciació de la societat mundial sobre l'impacte del canvi climàtic i mobilitzar la ciutadania perquè actuï en la lluita contra aquest problema per ajudar les generacions futures. A partir d'aquest dilluns, aquestes prediccions meteorològiques protagonitzades per nens del temps s'emetran per més de 80 televisions arreu del món.

A la iniciativa participen també els actors i ambaixadors de bona voluntat del PNUD Michelle Yeoh, Nikolaj Coster-Waldau i Connie Britton, segons ha indicat un comunicat de l'organització. "Els butlletins meteorològics emesos són ara com ara ficció, però és crucial que actuem per protegir el planeta per als nostres fills, per a futures generacions, mitigant els efectes de l'actual crisi climàtica", ha afirmat Yeoh. 

Aquesta campanya dona el seu tret de sortida justament la setmana en què se celebra el Dia Meteorològic Mundial (23 de març) i també la Reunió Ministerial sobre el Clima de Copenhaguen, la primera gran trobada d'autoritats mediambientals des de la COP28 de Dubai. També arriba en la setmana en què l'OMM va presentar el seu informe sobre el clima del 2023, en què va confirmar que va ser l'any més càlid als 174 dels que es tenen registres, causant uns efectes que han convertit el canvi climàtic en "el desafiament essencial de la humanitat", segons la secretària general Celeste Saulo.

Millores insuficients 

En els darrers anys, alguns indicadors dels fenòmens humans que impulsen el canvi climàtic han anat millorant progressivament, però no prou per poder complir els Acords de París. Per exemple, recentment, un  estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelona Super Computing Center mostra que la qualitat de l'aire a Europa ha millorat els darrers 20 anys. Tanmateix, els nivells de contaminació a l'aire segueixen per sobre del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La recerca mostra que els nivells de PM 2,5 i PM10 i diòxid de nitrogen (NO2) han disminuït a la major part d'Europa, però no els d'O3, ozó. Tot i la reducció, l'estudi subratlla que el 86% dels europeus van experimentar almenys un dia amb contaminació composta de diversos contaminants. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.