Nervis, incertesa, retrobaments, distància, mans i mascareta. Així ha estat el primer dia de curs per als nens i nenes de les escoles i col·legis de Catalunya. Abraçades amb la mirada, somriures darrere la mascareta i moltes ganes de tornar és el que s'ha vist al col·legi Lestonnac l'Ensenyança de Barcelona i l'Escola Institut Eixample.

maria contreras coll escola institut eixample

Entrada a l'escola a l'Institut Escola Eixample de Barcelona / Maria Contreras Coll

Un curs 2020-21 ben diferent i marcat pel coronavirus i la incertesa del què passara i on 800 professionals ja no s'incorporaran perquè han obtingut la baixa mèdica al comprovar que no es podran desplaçar al lloc de feina. Ara bé, les circumstàncies excepcionals també demanen mesures excepcionals. Precisament per aquest motiu, Educació va anunciar ja fa setmanes noves contractacions. En concret són 8.162 —5.321 dels quals, personal docent— els que s'incorporen enguany.  Però no són les úniques. Els nens a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínim les dues primeres setmanes de curs perquè l'alumnat encara no prové d'un grup estable.

entrada lestonnac maria contreras coll

Entrada al col·legi Lestonnac l'Ensenyança / Maria Contreras Coll

Com s'han preparat les escoles?

"El mes de juliol vam començar amb la planificació i hem anat incorporant les actualitzacions que s'han fet des del Departament", explicava just abans de l'entrada dels alumnes el director de Lestonnac, Lluís Jordana. "A nivell de patis, cada grup bombolla tindrà un espai únic, per tant hi haurà més franges de patis perquè els grups no coincideixin" i ha exposat que es van fer reunions online amb les famílies per explicar-los els diferents plans d'obertura i retorn a l'escola. "Hem previst mesures sanitàries, emocionals i acadèmiques perquè cal tenir en compte que el curs passat no va acabar com havia de fer-ho". Pel que fa al menjador, cada escola s'organitza de manera diferent en funció de l'espai i la distribució. En el cas d'aquest centre, Jordana detalla que "cada grup bombolla dinaran i faran esbarjo sols. Els més petits dinaran a les classes".

 

"Arribem a l'inici de curs molt il·lusionats i cansats perquè han estat uns dies frenètics, però ens poden les ganes i la il·lusió", comentava la directora de l'Institut Escola Eixample, Isabel Balaguer. "Un país no es pot permetre tenir les escoles tancades i volem contribuir que el país funcioni". En aquest sentit, també explicava que "les famílies estan preocupades perquè reben moltes informacions contradictòries". "Hem tingut 7 dies hàbils per preparar el curs, hi ha preocupació pels grups bombolla, menjadors, com es farà el seguiment o quin material s'ha de portar", exposa. "L'AMPA ens ha ajudat moltíssim a calmar el neguit de les famílies i hem pogut explicar com s'organitzarà el menjador, que potser és el més complicat perquè hi ha molts grups, però ells mateixos van fer una circular per acabar de tranquil·litzar les famílies".

Els pares, a l'expectativa

Tot i la incertesa, la majoria de pares i mares es consideren tranquils i ben informats respecte als protocols, les entrades i les sortides dels nens i nenes a l'escola. Els petits, amb moltes ganes de tornar a l'escola, els grans a l'expectativa. "És el primer any que és escola pública —l'Institut Escola Eixample de Barcelona ha passat de ser un centre concertat a un de públic enguany—, i amb el coronavirus, s'ha ajuntat una mica tot", explica la Merche a les portes de l'escola. "Abans hi havia servei d'autocar i ara no perquè no són grups bombolla", insisteix remarcant que hi ha "molta incertesa".

 

"Estem perfectament informats per circulars via correu electrònic", detalla el Ricardo. "Hi ha força incertesa perquè és el primer any que venen a l'escola i això s'ajunta amb el coronavirus, a veure com es desenvolupa tot" i posa l'èmfasi en el fet que per arribar fins a l'escola "hem vingut amb el metro ben estrets, i no s'entén gaire que tanquin teatres i anem així". Malgrat tot, confiança en el sistema.