El temporal de neu i vent que aquest diumenge s'ha enfortit al Pirineu de Lleida ha comportat el tancament d’estacions d’esquí, a més d’obligar a tallar algunes carreteres i complicar la circulació en altres. A més la neu ha baixat de cota i ha arribat a comarques com la Selva i Osona. Amés, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla Neucat per la intensificació de les nevades al Pirineu/Prepirineu i la possibilitat de neu a cotes baixes demà al matí a les comarques de Girona (al voltant dels 300 metres). En les properes hores, la nevada pot ser especialment abundant a la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.
Demà dilluns, la cota de neu pujarà transitòriament durant el matí al Pirineu Occidental fins a situar-se al voltant dels 900 metres, i a partir de llavors tornarà a baixar fins a nevar a qualsevol cota. En tot l’episodi està previst que es puguin acumular més de 50 centímetres de neu nova per sobre de 1.500 metres i més d’un metre de neu per sobre dels 2.000 metres. A les comarques de Girona -a tot el quadrant nord-est- els flocs poden aparèixer a partir dels 300 metres, tot i que la cota tendirà a pujar fins els 500 metres al centre de la jornada. Es poden acumular més de 5 centímetres a partir de 600 metres.
Per tant, a l’espera que, segons les previsions, la nevada s’intensifiqui durant la nit, a migdia ja s’han tancat completament les estacions de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, i Tavascan, al Pallars Sobirà, mentre que altres complexos d'esquí alpí –Baqueira-Beret, Espot i Port Ainé– només han mantingut obertes les instal·lacions de cotes baixes i debutants. Pel que fa a les estacions de nòrdic, la majoria han pogut obrir amb normalitat excepte Virós-Vall Farrera.
Malgrat tot, el sector de l'esquí està satisfet perquè els gruixos que s'acumularan asseguren la neu fins a final de temporada. D'altra banda, la nevada també està complicant la circulació a les carreteres de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.
Obert en cotes baixes
L'estació de la Vall d'Aran només ha pogut obrir la cota baixa de Baqueira amb vuit remuntadors i vuit pistes mentre que Espot i Port Ainé han tancat per segon dia consecutiu la part alta dels complexos.
L'altra estació pallaresa, la de Tavascan, va estrenar la temporada ahir dissabte però aquest diumenge el mal temps i les dificultats en els accessos han fet impossible mantenir l'activitat, tal com ha explicat el seu director, Marc Tomàs. El mateix ha passat a Boí Taüll.
A l'estació nevava i feia molt vent però sobretot preocupava l'estat de les carreteres per accedir al complex. "Sempre fa ràbia no poder posar en marxa l'estació però la bona notícia és que tenim neu assegurada fins a finals de temporada", ha afirmat el director de muntanya de Boí, Ignasi Jiménez. El portaveu d'Ski Pallars, Xavier Bigordà, també ha remarcat que "aquesta és la neu que aguanta més i tota la que caigui ens estalvia costos en innivació artificial".
Cadenes a una desena de carreteres
La nevada ha fet la guitza als esquiadors però també als conductors. Segons informa el Servei Català de Trànsit, la C-28 al Port de la Bonaigua s'ha hagut de tallar a Naut Aran i calen les cadenes per circular de Vielha a Vaquèira i d'Esterri d'Àneu a la Peülla. A la Vall d'Aran també són obligatòries les cadenes a la N-230 entre Viella i Bossòst, l'N-141 de Bossòst al Portilhon i la C-142b de Vaqueira al Pla de Beret.
Al Pallars Sobirà també calen cadenes a la C-13 entre Sort i Esterri i la C-147 entre Esterri i Alòs d'Isil, així com a les carreteres locals L-504 i L-510 de Llavorsí a Tavascan i d'Alins a Àreu. A l'Alta Ribagorça les complicacions s'han concentrat a la Vall de Boí, amb cadenes obligatòries a les vies L-500 i L-501 per accedir al Balneari de Caldes i al Pla de l'Ermita.