El govern espanyol obligarà per llei els menjadors escolars a oferir fruita i verdura fresca cada dia, i a servir peix d'un a tres cops per setmana. Aquestes i altres directrius s'han recollit al decret aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres, el qual contempla també limitar el consum de fregits i de sal i prohibir del tot la brioixeria industrial. L'ordenança serà d'obligat compliment per als col·legis públics, concertats i privats que imparteixin des de segon cicle d'Infantil, és a dir, des de I3, fins a Batxillerat i Formació Professional de Grau Bàsic i Mitjà.
"Amb aquest decret ens assegurarem que tots els nens i adolescents del país tinguin accés cada dia a una alimentació saludable, nutritiva i variada als menjadors escolars, amb independència del poder adquisitiu de les seves famílies", ha afirmat el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy.
Almenys el 45% de la fruita i la verdura, de temporada
El text també blinda que, com a mínim, el 45% de la fruita i la verdura que se serveixi als menjadors ha de ser producte de temporada, i que almenys el 5% de la despesa de la compra d'aliments es destini a producció ecològica. "L'objectiu és fomentar models de menjadors més saludables i sostenibles, i alhora enfortir la producció local", ha explicat Bustinduy. En aquest sentit, el titular ha afirmat que la normativa "suposarà un benefici per als pagesos i ramaders espanyols en un context difícil com l'actual", en referència a la guerra aranzelària iniciada per l'administració de Donald Trump.
Menys sal i menys sucre
La llei limitarà al màxim els fregits: els plats precuinats, com ara pizzes, empanades i croquetes, només podran servir-se un cop al mes, i les fritures no precuinades podran donar-se un cop per setmana com a màxim si són elaborades amb oli d'oliva o oli de gira-sol alt eòlic, que té una composició similar al d'oli d'oliva i, per tant, és més saludable que el normal.
També es limitarà al màxim el sucre ofert. Alguns dels productes que quedaran totalment prohibits són la brioixeria industrial, i les begudes ensucrades durant els àpats. Tampoc es permetran les màquines expenedores ubicades dins de centres escolars si contenen begudes que superen els cinc grams de sucre per porció envasada.
Peix i llegums, setmanalment
El govern espanyol també ha volgut assegurar-se que els nens consumeixin peix regularment, ja que és un dels productes que més escasseja actualment a la dieta dels més joves. Segons un informe de Consum, hi ha 1.200 menjadors escolars arreu de l'Estat que mai serveixen peix. Això canviarà ben aviat perquè els menjadors escolars hauran de donar-ne entre un i tres cops a la setmana. També s'hauran de servir setmanalment llegums i cereals, com arròs o pasta integral.
El darrer informe Aladino assenyala que el 47% dels alumnes d'entre 6 i 9 anys de famílies amb ingressos inferiors a 18.000 euros a l'any tenen sobrepès perquè no poden permetre's consumir aliments frescos ni fer esmorzars complets.