El telèfon d'emergències 112 ha rebut 642 trucades i els Bombers han atès 268 serveis, segons el darrer balanç dels estralls que ha deixat el temporal de vent que assola Catalunya per la borrasca Ciarán i que es preveu que duri fins diumenge. Això sí, l'episodi de pluges més intenses associat al front ja s'ha donat per finalitzat. La majoria de trucades (el 47%) han tingut origen al Barcelonès, principalment per arbres o altres elements caiguts a la via pública i despreniments de façanes. De fet, a Barcelona, nou persones, set de les quals menors, han resultat ferides aquest dijous per la caiguda d'un arbre al pati d'una escola del barri de la Sagrera. Els dos adults i un menor en estat menys greu, així com dos menors amb ferides lleus, han estat traslladats a l'hospital de Sant Pau i un altre nen, també en estat lleu, ha estat ingressat a la Vall d'Hebron. Altres tres menors han estat atesos i donats d'alta pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) al lloc del sinistre, segons la informació que ha facilitat l'Ajuntament de Barcelona. A la resta de Catalunya els Bombers destaquen que no hi ha hagut serveis en els quals s'hagi de lamentar cap gran dany humà.
🔴 Borrasca Ciarán a Barcelona i Catalunya, DIRECTE | Última hora del temporal
A aquestes nou persones cal afegir-hi un altre menor, que ha resultat ferit quan caminava per l'avinguda Gaudí i que també ha estat traslladat en estat menys greu a un centre hospitalari, segons han confirmat fonts municipals. El fort vent que fueteja avui dijous Barcelona també ha provocat, com a mínim, la caiguda d'un altre arbre, que s'ha trencat i precipitat sobre un taxi i una moto al carrer Viladomat aquest dijous a la tarda, sense causar ferits. També sense causar danys personals, el vendaval ha arrencat la instal·lació de l'enllumenat nadalenc a la Gran Via, que ha caigut sobre la calçada, cosa que ha obligat la Guàrdia Urbana a tallar la circulació per un carril d'aquest carrer a l'altura de passeig de Gràcia.
🔴RECOMPTE #VENTCAT 20h
— Bombers (@bomberscat) November 2, 2023
Des de l'inici de l'episodi, #bomberscat hem rebut 223 avisos, principalment per arbres caiguts i elements de façanes que perillaven de caure. Per regions;#REGirona 34#RELleida 17#RETarragona 11#REMNord 68#RECentre 7#REMSud 76#RETerresEbre 10 pic.twitter.com/olgW61Q875
Col·lapse del passeig marítim d'Altafulla
La borrasca Ciarán, que ha portat fort onatge i vent a part de la costa catalana, ha provocat aquest dijous el col·lapse de 15 metres del passeig marítim d'Altafulla, que se sumen a 25 més que van quedar afectats entre dijous i dilluns passat. El coalcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, ha explicat, en declaracions a EFE, que el fort impacte del mar sobre l'escullera que aguanta el passeig marítim de la localitat ha fet que es vagi buidant la sorra que sustenta tota l'estructura i que hagi cedit en alguns trams. Molinera ha detallat que, de manera coordinada amb la Direcció General de Costes del govern espanyol, han anat emplenant els forats causats per la retirada de sorra amb pedra de pedrera per intentar evitar que el passeig marítim de la localitat pateixi encara més afectacions. El coalcalde ha manifestat que el cost de la reparació i de la readequació del passeig marítim perquè pugui resistir aquest tipus de borrasques i temporals, cada cop més freqüents, serà molt elevat.
Un mur caigut a la Nova Mar Bella de Barcelona
A Barcelona, l'onatge ha deixat diverses platges escurçades per la pèrdua de sorra, engolida per la crescuda del mar a causa del temporal Ciarán. A més, la forta ventada ha fet caure part del mur de la platja de la Nova Mar Bella, en el districte de Sant Martí. A causa del sinistre, molts dels tubs sota la sorra ha quedat al descobert. Fonts del consistori han explicat que tècnics municipals s'han desplaçat fins a la zona, han fet una primera avaluació i han estabilitzat l'estructura. Així mateix, han senyalitzat la zona perquè la ciutadania no hi accedeixi. La previsió és que la setmana vinent es defineixi l'actuació d'urgència que caldrà dur a terme en aquest espai per reparar els danys.
Cancel·lació de vols al Prat
L'arribada de la borrasca Ciarán també ha provocat la cancel·lació de quatre vols a l'aeroport del Prat, dos d'arribada i dos més de sortida. Segons fonts de l'aeroport de Barcelona, les condicions meteorològiques adverses han impedit fins ara fer un vol de Vueling entre Bilbao i Barcelona i un altre entre Rotterdam i Barcelona operat per l'aerolínia Transavia. Com que tots dos trajectes no s'han pogut realitzar, han quedat cancel·lats també els dos vols en sentit invers, és a dir, el que havia d'enllaçar Barcelona amb Bilbao i la capital catalana amb Rotterdam. A la resta de la península, més de 80 vols s'han cancel·lat en els aeroports de Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Astúries, Vigo, la Corunya, Santander, València, i Almeria, així com incidències en els serveis ferroviaris de Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc.
350 desallotjats a València
Un altre incident: un incendi forestal declarat aquest dijous a la localitat valenciana de Montitxelvo, i agreujat a causa del fort vent per Ciarán, ha obligat a desallotjar a unes 350 persones de diversos municipis i urbanitzacions, segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. En un primer moment s'ha desallotjat la localitat de Terrateig, a la qual posteriorment s'ha sumat Castellonet de la Conquesta, així com diverses urbanitzacions d'Ador (Ermita i Muntanya Corona) i de Vilallonga (Tarraso, La Corona i l'Esclapisa). També s'ha desallotjat una residència d'Ador, una actuació que ha tingut el suport de la Creu Roja i per a la qual s'ha mobilitzat un vehicle de rescat, una ambulància de Suport Vital Bàsic, i un vehicle adaptat.
Alerta fins al diumenge
Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla Ventcat pel temporal de vent que es manté fins diumenge amb menys intensitat en algunes zones, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Pel que fa a l'onatge, el pla Procicat es desactiva i queda en prealerta. Així i tot, es demana mantenir la prudència en zones properes a espigons, esculleres i, en general, on trenquin les onades. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica que es manté l'episodi de vent pel dia d'avui i fins diumenge, amb ratxes que podran superar el llindar dels 72 quilòmetres per hora al Pirineu en cotes altes durant el dia de demà i dissabte. A partir de dissabte la probabilitat de superar el llindar disminuirà i la distribució geogràfica serà de caràcter local dins la zona d'avís.
El vent de ponent continua bufant amb força amb ratxes en molts casos superiors als 40 km/h. Amb tot, en trobem per sobre de 70 i fins i tot puntualment per sobre dels 130. pic.twitter.com/HXN8PgziA7
— Meteocat (@meteocat) November 3, 2023