L’Oussama, de 23 anys, acompanya el seu amic Iussuf, que ha perdut la casa pel terratrèmol del Marroc, que de moment compta amb un balanç d’almenys 2.000 morts. El Iussuf està acampat al carrer davant el ressort de golf de luxe de Marràqueix, just a la sortida de la ciutat cap a l’Atles. La llar de l'Oussama està bé i aquesta nit, després de dues acampat, tornarà a la seva llar, però el seu amic no ha rebut cap indicació de cap mena d’autoritat sobre on pot anar. “Dormirà al carrer fins que li diguin alguna cosa”, diu l’Oussama, que reconeix que "la població pot fartar-se d’aquesta situació si el govern no comença a donar solucions". De seguida, ofereixen te als periodistes.
L’Oussama, a més, treballa a un ‘riad’, com es coneixen les cases-hotels, i mostra en fotos els danys que té l’edifici. Com a la resta d’hotels, hi segueixen dormint turistes. “Els hotels i cases estan danyats, hi segueix dormint gent i ningú ha comprovat si és o no segur estar-s’hi allà”. Aquest fet també l’ha viscut el periodista que signa aquesta peça a l’hotel on va dormir la primera nit, davant d’un edifici fortament danyat que podia caure a sobre.
Milers de persones fa dues nits que acampen als carrers de la ciutat després que el terratrèmol més fort de la història del país, amb força 7 a l’escala de Richter, deixés almenys 2.000 morts, xifra que no para de créixer a mesura que es troben cossos, i milers d’afectats, sobretot a la regió de les muntanyes de l’Atles i a Marràqueix. L’Oussama és un dels joves més valents a l’hora de demanar explicacions al govern, sense aixecar la veu ni dedicar-hi una mala paraula però demanant respostes. Per ara, el govern ha anunciat ajudes econòmiques i ha recorregut pobles de l'Atles per supervisar la situació i repartint ajuda i menjar, però els acampats de Marràqueix no han rebut cap indicació.
A més del seu amic, també l’oncle de l’Oussama ha perdut la casa i de seguida marxa a veure com està en finalitzar l’entrevista. Un amic seu ha perdut els seus pares, que vivien a l’Atles, pel terratrèmol. “Ahir ni tan sols podia parlar”, diu. La meitat del dia, l’Oussama el passa acompanyant el seu amic i el seu oncle, afectats pel terratrèmol, i a la nit marxa al ‘riad’ a treballar. “Alguns turistes van marxar a l’aeroport però en veure que no hi havia vols van tornar a l’hotel”, explica.
Campaments improvisats
Mentre que els qui tenen lleugers danys a les cases van abandonant els campaments urbans on han dormit milers de ciutadans aquests dies, els carrers seguiran sent els refugis per als qui han perdut les cases. Teles amb fustes fent ombra, càmping-gas per cuinar i fer el te, molta conversa i oracions ocupen el dia d’aquells que no van a treballar, sobretot de les dones, algunes amb fills de pocs mesos encara al carrer.
El Ryan, de 15 anys, que dorm amb la seva família de 24 persones de tres cases adjacents a la medina, diu que la seva casa té danys i no acaba de tenir clar si hi estarà segur o no, però aquesta nit ja tornaran a casa. “Tenim por, però estem sans”, diu. El seu cosí de 26 anys de vida ha perdut la vida a Imdil, a un dels pobles de l'Atles més colpejats pel terratrèmol. Malgrat tot, manté el bon humor i se li encén un somriure en parlar de Barcelona i del Morad, raper de l'Hospitalet amb pares del Marroc que és tota una estrella a tot el país. “Ell és marroquí”, reivindica mentre mostra l’‘L’ feta amb el dit característica del raper català i el seu company Beny Jr, també de l'Hospitalet.