Malgrat les pluges de la setmana passada els embassaments de les conques internes es continuen situant per sota del 20%. Abans de les pluges, dilluns passat la xifra se situava en el 20,4%, però l'última de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest dilluns marca un 19,89%. Així doncs, es tracta d'un percentatge més baix que el que es va registrar en la sequera del 2008, i s'acosta cada cop més al mínim absolut, del 19,12%, que es va registrar durant l'episodi de sequera de 1989. Els pantans de Darnius-Boadella, Riudecanyes i Susqueda estan tocant fons, a uns nivells mai vistos aquest segle, mentre que el de Sau s'ha estabilitzat a l'octubre al 17% aproximadament. L'actual episodi de sequera s'arrossega des de fa més de 2 anys, i les reserves de l'ACA són més baixes que 12 mesos en els seus nou embassaments. Per exemple, el de Darnius-Boadella marca un 15,3%, el de Riudecanyes registra un 4,3% d'aigua, el de Susqueda, un 20,5% i el de la Baells, un 25,5%. El de Foix és l'únic que està a més de la meitat de la seva capacitat (54%), però el mes de setembre va arribar als valors més baixos en tot el segle XXI.
Rècord històric: 1989
Les conques internes de Catalunya es van posar a prova durant el període 1988-1989, dos anys de sequera, que van enfonsar els nivells de les reserves assolint el rècord històric el 16 de novembre del 1989 amb un mínim del 19,12%. Segons recull l'ACA, va estar a punt de decretar-se una sèrie de restriccions a Barcelona, que finalment, es van evitar gràcies a les pluges que van elevar els nivells al 60%, a final de 1990.
El nivell de reserves dels pantans gestionats per l'ACA està per sota del llindar d'excepcionalitat— que es fixa en el 25%— per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008, i s'apropa a una situació d'emergència (16% de reserves) a què no s'ha arribat mai fins ara. Des de maig de 2021, els nivells han anat a la baixa, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any. La situació anterior a aquesta crisi era d'abundància d'aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Glòria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.
Sequera generalitzada a Catalunya
La situació de sequera està deixant imatges insòlites, com el pantà de Sau, gairebé sec, així com situacions si més no sorprenents. Un cas és el dels veïns del nucli de Sant Roma de Vilanova de Sau, juntament amb alguna granja i negocis que des de fa més de quatre mesos no poden utilitzar l'aigua emmagatzemada del pantà perquè està en mal estat.
Així doncs, des de l'Ajuntament de Vilanova de Sau, que gestiona el servei municipal de l'aigua, envien cada setmana camions cisterna per carregar el dipòsit que abasteix aquesta zona. El seu alcalde, Jaume Orra, explicava fa uns dies que la falta de pluges i l'estancament de l'aigua han propiciat la presència d'algues a la superfície que fan que l'aigua no sigui apta malgrat tenir la potabilitzadora. Una situació que ja es va viure el 2015.