El 2023 ha acabat sent l'any més calorós de la història, un signe del mal auguri climàtic que espera en un futur molt i molt proper. Seguint el rastre de l'any que acaba de tancar-se el 2024 comença amb males notícies sobre la crisi climàtica. Concretament, un informe que acaba de publicar l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia Italià (INGV) alerta que el nivell del mar Mediterrani està pujant tres vegades més ràpid del que s'havia previst fins ara.
La gran diferència entre els càlculs anteriors i aquest nou informe no recau només en la mala gestió de la crisi climàtica, sinó en què no s'han tingut en compte alguns aspectes com l'enfonsament de la terra. "La subsidència, és a dir, el lent moviment descendent del sòl a causa de causes naturals o antropogèniques, exerceix un paper crucial en l'acceleració de la pujada del nivell del mar al llarg de les costes, desencadenada per l'escalfament global des de 1880", explica Marco Anzidei, investigador de l'INGV.
L'informe mostra que "aproximadament 38.500 km² de costes mediterrànies (dels quals aproximadament 19.000 km² només al sector nord de la conca) aviat estaran més exposades al risc d'inundacions marines, amb els consegüents majors impactes sobre el medi ambient, activitats humanes i infraestructures". La investigació remarca que l'enfonsament de part de la costa a Itàlia, França o Espanya accelera la pujada del mar. Els investigadors remarquen que davant d'aquestes dades calen accions polítiques. "Cal prendre mesures concretes per donar suport a les poblacions costaneres, que seran cada vegada més vulnerables a l'augment del nivell del mar i als riscos més associats a ell a finals d'aquest segle i en el futur", sostenen.
2023, l'any més calorós mai registrat
Totes les sospites es confirmen. Després d'encadenar rècords de calor un rere altre, previsiblement, s'ha confirmat l'inevitable: 2023 ja és l'any més càlid mesurat a la Terra des del 1850. L'agència meteorològica de l'ONU ha publicat un informe provisional sobre l'estat del clima que reitera tots els indicis negatius que s'han advertit al llarg d'un any "amb fenòmens extrems que han deixat un rastre de devastació i desesperació".
Fins a l'octubre, la temperatura mitjana de la Terra se situava 1,4 graus per sobre del període preindustrial (1850-1900), ja prop dels 1,5 graus que es van establir com a límit a l'Acord de París. Aquests 1,4 graus estan molt per sobre dels excessos de temperatura registrats en els dos anys més calorosos fins ara, 2016 (quan es va passar d'1,29 graus) i 2020 (1,27 graus).
🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.