No cal que mengis més cues de pansa, la clau és una altra. Un estudi del Baycrest Centre for Geriatric Care, al Canadà, ha conclòs que un dels punts clau per millorar la memòria i recordar amb més agilitat l'ordre seqüencial dels esdeveniments de la vida, fins i tot quan ja ha passat anys, és dormir bé. "Mentre que la nostra memòria disminueix amb el temps, el somni pot millorar-la per a la seqüència d'esdeveniments", ha afirmat Brian Levine, científic i autor principal d'aquest estudi. L'informe demostra que el somni profund beneficia la memòria de cara a l'estructura seqüencial dels esdeveniments quotidians, fins i tot quan els detalls específics d'aquests esdeveniments s'esvaeixen amb el temps. La recerca ha estat publicada recentment a la revista especialitzada Nature Human Behaviour.
Un mètode innovador
Per arribar a la solució, els científics del projecte van haver de fugir dels experiments de memòria convencionals i donar ales a la creativitat. Anteriorment, la majoria dels estudis sobre la retentiva humana d'esdeveniments requerien que els participants memoritzessin elements, com ara paraules o imatges, en un laboratori. En canvi, en aquest innovador estudi, els participants van ser posats a prova a través d'una experiència única i immersiva.
Els científics van dividir els voluntaris en dos grups. El primer grup va recórrer un circuit de 20 minuts en què se li van presentar diverses obres d'art exposades. Un cop acabada la visita, se'ls va sotmetre a diverses proves de memòria en diferents intervals de temps, la primera al cap d'una hora i la segona l'endemà, després d'una llarga nit monitorada. Les proves incloïen preguntes sobre les característiques físiques de les obres d'art i l'ordre seqüencial dels elements de la visita. El segon grup va fer el mateix recorregut, però no va poder dormir la nit anterior.
La memòria millora si dorms bé
Els resultats obtinguts arran de les proves van indicar que dormir potenciava la memòria de les seqüències, mentre que la memòria de les característiques disminuïa. Per comprovar els efectes a llarg termini del son sobre la memòria, tots dos grups van completar proves de memòria addicionals una setmana, un mes i 15 mesos després del circuit.
L'informe va assenyalar que l'avantatge del son davant la vigília per a la memòria seqüencial va ser evident després d'una sola nit de son profund, i aquest avantatge es va mantenir a totes les proves, fins i tot 15 mesos després. "Els beneficis del somni sobre la memòria són poderosos; una sola nit marca una diferència que persisteix durant un any", ha assegurat Levine, que ha recordat que dormir bé és una part essencial d'un estil de vida sa, també per al cervell i la cognició.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!