Estem arribant a la fase final de Nadal, i com sempre, la cirereta del pastís la posen els Reis Mags, que arriben carregats de regals la nit del 5 al 6 de gener. "Porta't bé, o els Reis no et portaran res" o "els Reis ho veuen tot", són les frases més habituals dels pares durant les festes de Nadal per aconseguir que els fills obeeixin o es portin bé. Una de les "amenaces" més efectives històricament, ja que els infants esperen l'arribada dels reis com un fet màgic. Tanmateix, aquestes advertències dels adults no són tan innocents, i existeixen diverses raons per deixar de fer-les servir. La psicopedagoga Marina Guzmán ha detallat que els pares no s'han de centrar en els aspectes més negatius, i, en canvi, s'han de projectar valors positius. En una de les seves publicacions a Instagram ha exposat els 5 motius pels quals no fer servir aquestes amenaces.
Per què no amenaçar els infants?
Segons explica Guzmán, aquestes amenaces poden generar por i inseguretat als infants, ja que pot provocar que se sentin ansiosos o porucs davant l'amenaça de no rebre regals i fins i tot pot creure que no és digne de la generositat o afecte dels altres si no es comporta bé. A més, també pot provocar que el menor es comporti per un interès personal. Aquesta mena de frases fan que els infants aprenguin que el comportament adequat depèn de les recompenses externes, és a dir, regals. Per tant, les famílies corren el risc que això passi per sobre dels valors ètics o morals, basats en el respecte i la responsabilitat, més que en l'obtenció de recompenses materials.
En tercer lloc, reforça la idea d'amor condicional. El missatge implícit de l'amenaça és que l'amor, l'aprovació i les recompenses dependran del seu comportament. Pot fer que els fills considerin que no mereixen afecte o atenció si no compleixen les expectatives. Així, es crea una relació condicional amb els altres. Un altre dels perills és que poden promoure el materialisme. L'accent en els regals com a recompensa pel bon comportament pot fomentar valors materialistes en lloc de gratitud, esforç personal, solidaritat o altruisme. Més que un símbol de generositat, els infants poden veure els regals com una meta en si mateixa. I per últim, redueix l'autocontrol i la responsabilitat personal. L'èmfasi en la por de perdre un premi —en aquest cas els regals— pot dur els infants a fer cas només quan hi ha una recompensa immediata. Això dificulta la disciplina i autocontrol, que són qualitats importants per a la seva maduresa emocional i comportamental.