"Un matí al mercat del Clot. Vas a la carnisseria i demanes la comanda en català, però la carnissera et respon en castellà. Malgrat la insistència a no canviar d’idioma, la dependenta segueix contestant en espanyol, fins que demanes: “no em canviïs la llengua!”.
En aquesta situació es va trobar un matí la Rosario, una peruana que fa 30 anys que viu a Catalunya. Però la realitat és que li succeeix tan sovint que es va veure en la necessitat de publicar la seva història a Twitter.
I així va ser com, gràcies a la màgia de les xarxes socials, la seva experiència va arribar a molta altra gent, la majoria catalanoparlants provinents d’altres països que s'hi senten identificats. Amb el hashtag #NoEmCanvïisLaLlengua, va néixer una iniciativa que vol donar visibilitat a un col·lectiu d’estrangers que parlen el català i que volen defensar-lo, sobretot arran de la publicació de l’informe de Plataforma per la Llengua, InformeCAT2018, que reflecteix el fet que el català ha perdut uns 300.000 parlants entre 2003 i 2013. Això ha suposat un descens en el nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual, en detriment del castellà.
Actualment aquesta campanya, que fa escassament un mes que va néixer, compta ja amb tan diverses nacionalitats com perfils: tres alemanys, dos holandesos, una italiana, una romanesa, un salvadorenc, un etíop i dues peruanes. I no només pretenen donar-se a conèixer per mitjà de les xarxes socials; també fan mobilitzacions a les ambaixades de la capital catalana i fa poc que han obert un canal de Youtube per donar veu a experiències personals.
En Yared, d’Etiòpia, porta vivint a Catalunya des dels deu anys i pel seu color de pell tothom se sorprèn en observar que domina el català perfectament. De fet, la seva mare és professora de llengua catalana. I és que els membres d’aquesta iniciativa denuncien que els estereotips encara estan molt arrelats a la societat i que en territoris on hi ha dues llengües coexistint, com ara el castellà i el català, sempre hi ha una que es sobreposa a l’altre.
El tret de sortida d'un seguit d'actes de la campanya ja té data: el 26 de setembre es realitzarà el primer a l'Orfeó Martinenc, a Barcelona, amb la presència de l'actor Toni Albà i l'escriptor britànic Matthew Tree. La iniciativa pretén aconseguir que més estrangers catalanoparlants defensin el dret de poder comunicar-se en la llengua del país sense cap mena de prejudicis ja sigui per l’accent a l’hora de parlar o per la seva aparença física.