Fa un dia gris, plujós, trist. Un dia més. Aquest podria ser el pensament amb el qual la gent sense il·lusió es lleva cada matí. I pot ser un problema. Passejar-se per la vida en un estat grisós pot comportar desafecció, poques ganes de fer coses i en general, caure en un forat. Tot plegat, pot passar en l’àmbit general o bé en un de més concret. En aquest sentit, perdre la il·lusió per la feina és un fet considerat "normal" pels temps que vivim. 

"És normal que ens costi recuperar la il·lusió de la feina amb els canvis que hem viscut, reptes tecnològics, el teletreball i l'excés de pantalla. Això pot haver-nos afectat negativament al nostre sentiment de pertinença a l'equip de treball. Per no parlar de la incertesa, la por al contagi o la crisi econòmica", detalla la tècnica coordinadora de mercat de treball i recerca de feina de Barcelona Activa, Carme Roselló.

Què pots fer per recuperar la il·lusió

Malgrat tot, destaca que hi ha alguns punts o trucs per mirar de revertir la situació. Així, comenta que "cal reconnectar amb el sentit de la nostra feina". "Per diferents motius i circumstàncies és possible que no hàgim pogut triar les tasques que desenvolupem, però sí que podem triar com les fem. Tot té un impacte". Així, Roselló explica la història de tres picapedrers, per intentar comprendre millor de què estem parlant. El primer picapedrer de la història diu que pica pedra, el segon que l'està polint perquè la puguin treballar millor i el tercer, en ser preguntat, s'emociona perquè diu que participa en la construcció d'una catedral. "S'ha de trobar el sentit a la feina que fas".

Un altre dels trucs que es poden tenir en compte és el d'intentar reconnectar amb els companys de feina. Recuperar idees, espais informals, preguntar pel que s'ha fet durant el cap de setmana, les converses al voltant de la màquina del cafè. Ara, però, algunes d'aquestes converses són complicades perquè encara hi ha molta gent que fa teletreball o que treballa en format híbrid. 

hombre trabajo unsplash

Un home amb una maleta anant cap a la feina / Unsplash

Roselló recalca també que recuperar hàbits d'organització i planificació de la feina també és vital. "Si comences la jornada i tens clar i les tasques en ordre, el fet d'anar assolint i completant tasques genera motivació. Potser comences pel més difícil, després passes a una altra tasca més assequible i et vas automotivant". 

La proactivitat també ajuda. "Durant aquests mesos, hem fet coses que no sabíem si podríem fer, hem canviat la manera de fer-les. Això vol dir que ens hem atrevit a fer coses que fins ara no fèiem, ens hem hagut d'adaptar. I aquesta proactivitat pot ajudar a proposar una millora en el nostre procés de treball", comenta. "Ara és un bon moment perquè les empreses s'han hagut de repensar com feien els processos". 

Si veiem que no acabem d'arrancar, Roselló comenta que un curs de durada curta per ampliar competències també pot ajudar a desencallar la nostra grisor. "Hi ha alguna part que voldria potenciar? Hi ha cursos que ajuden a millorar la creativitat o la tecnologia, presentar dades, etc". 

De vegades s'ha de desconnectar per connectar de nou. I desconnectar en temps pandèmics no és fàcil. "Hem fet moltes concessions durant els mesos de la pandèmia, respondre un últim correu fora-d’hores, una trucada... els límits han estat difosos". 

Què passa si no pots reconnectar

Pot ser que després d'intentar-ho de totes les maneres siguis incapaç de recuperar la il·lusió a la feina i no siguis capaç de reconnectar-hi. Aquest punt, constata la tècnica de Barcelona Activa, "és un punt insalvable". I si no trobes el sentit, reconnectar és complicat. En aquest context, segurament caldria un canvi de feina. "Les persones estem necessitades de pell, amb tanta pantalla i reunió d'equip telemàtica no es pot fer feedback", i conclou que cal estar alerta i "vigilar per curar-nos, trobar punts i coses que ajudin a motivar-nos".

 

 

Imatge principal: noia estressada / Unsplash