ÚLTIMA HORA |  Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El paper de vàter va ser el protagonista estrella de la pandèmia per la covid. Ara, amb la guerra a Ucraïna, també es produeixen altres derivades en productes, a priori, no essencials. Així doncs, l'oli de gira-sol va ser el que va aparèixer en primera línia. Alguns supermercats han limitat les compres per persona.

I, malgrat predominar sobretot en el relat mediàtic l'oli d'oliva, la realitat és una altra. La demanda del de gira-sol va a l'alça, i el 2020 vam gastar força més oli que el 2010. Així doncs, el 33% de l'oli que es consumeix a les llars continua sent de gira-sol. A l'hostaleria, per descomptat, la xifra encara puja més. Aquest ve, en gran mesura d'Ucraïna, però hi ha altres productes que sense tenir aquesta dependència, la por de la guerra ha alimentat la seva escassetat.

Llanternes

Un d'ells són les llanternes. Malgrat que fins i tot els mòbils més senzills incorporen aquesta funció, en darrer terme la batera d'un mòbil depèn de l'electricitat i la por fa que fugim de poder comptar amb aquesta energia, també a uns preus totalment disparats. "S'estan emportant llanternes de tota mena, però sobretot les dinamos estan molt exhaurides, ja que són manuals i no depenen d'una càrrega a la llum ni de piles", explica un comerciant d'una ferreteria en declaracions a Telemadrid. Les de forma de fanalet també s'estan venent força. A tall d'exemple, només els queden 2 a la ferreteria de 100 que van portar fa tot just tres setmanes aproximadament.

Galetes i tonyina

Si tornem a l'alimentació, la brioixeria industrial passa un mal moment. Les fàbriques de dolços industrials han alertat que la producció es pot veure afectada de cara a les properes setmanes ja que només compta amb reserves durant un màxim de dues setmanes a un mes. Si la situació a Ucraïna no millora adverteixen que s'hauran de buscar alternatives desencadenant una pujada dels preus al sector, d'una banda per la logística i de l'altra pels elevats preus i competència entre les empreses davant l'escassetat de matèries primeres. En aquest sentit, una conseqüència directa també la trobem a les llaunes en conserva que necessiten de l'oli. L'exemple més clar, el de la tonyina. El 56% de la producció d'escopinyes, musclos, cloïsses, entre d'altres, perilla si la situació no canvia. A més, Espanya és el productor més important d'aquest aliment.

Cotxes

L'automoció també està amenaçada. Rússia i Ucraïna són subministradors de metalls i minerals estratègics en la producció de cotxes, elements tecnològics, electrodomèstics i xips electrònics. Si ja sumem la crisi dels microxips que s'arrossegava amb la pandèmia, ara pot ampliar la problemàtica. Cal recordar que a tota Espanya es va tancar amb més de 250.000 cotxes matriculats i sense poder entregar l'any 2021. Les xifres, lluny de retallar, incrementaran. I si ens centrem en el sector del metall, aquest pot provocar conseqüències directes en qualsevol mena de producte envasat que requereix de motlles metàl·lics per poder treballar en la cadena de producció: des del pernil tallat i preparat que trobem al supermercat fins a les mateixes mascaretes.

Pernil ibèric

Per acabar, la guerra també té altres derivades en els productes finals. Un exemple rellevant el trobem amb el pernil ibèric de Salamanca. Els productors enviaven tones de porc a Ucraïna i els països de l'Europa de l'Est. La darrera gran comanda que van enviar va ser la del 18 de febrer. Fins aleshores, han parat l'exportació i han decidit donar una segona vida a aquest producte. Com que congelar els talls de porc augmentaria el cost elèctric de les neveres, fonen la carn per vendre-la, posteriorment, com a mantega. En definitiva, el llard que abans es preparava amb les restes o sobrants de l'animal, ara es produeix amb les seves millors peces.