El Nolotil torna a situar-se al centre del debat. El motiu ha estat la demana presentada per l'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) al Ministeri de Sanitat i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), per no protegir els ciutadans britànics de les reaccions adverses quan estaven a Espanya. Cal assenyalar que aquest medicament no es comercialitza al Regne Unit, ja que, fa anys que està prohibit, així com als Estats Units, l'Índia i Austràlia, entre d'altres.
El Nolotil (metamizol) es va convertir el 2020, el medicament més venut al territori espanyol, segons un estudi de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols. Cada any es venen aproximadament 24 milions d'envasos a les farmàcies. El Nolotil és un fàrmac (amb metamizol) que està indicat per combatre el dolor agut-moderat i es recepta com a analgèsic en un postoperatori o posttraumàtic. Es pot aconseguir amb una recepta mèdica i es pot distribuir de tres maneres diferents: pastilles, ampolles i supositoris pediàtrics.
Què és el Nolotil?
Davant la polèmica generada conseqüència de la denúncia d'ADAF, està sorgint de nou una preocupació sobre aquest medicament entre la població. És segur prendre Nolotil? Quins són els riscos? A què es deu la seva popularitat? És realment eficaç?
El Nolotil és un fàrmac que es distribueix a Espanya des de 1969 i es recepta per combatre el dolor agut moderat o intens postoperatori o posttraumàtic, de tipus còlic o d'origen tumoral. També es pot prendre en cas de febres altes, o fins i tot en pacients oncològics a qui el Paracetamol o l'Ibuprofeno no els alleugen el dolor. És considerat com un antiinflamatori no esteroidal (AINE) i el seu principi actiu és el metamizol i produeixen un efecte analgèsic, antipirètic i antiinflamatori per la inhibició dels enzims ciclooxigenasas. Tanmateix, pot afectar directament el sistema digestiu. La dosis recomanada per a una persona adulta és de 575 mg, fins a un màxim de 6 cops al dia, amb un interval de 4 a 6 hores entre cada toma. Durant un màxim de 7 dies.
Per què s'ha popularitzat el seu ús de forma tan massiva a Espanya? Bàsicament pel seu preu baix, l'alta disponibilitat i perquè el tipus d'efectes secundaris de tipus gastrointestinals i renals són més favorables amb altres AINE com l'Ibuprofeno. El motiu pel qual ha tornat el debat sobre l'ús de Nolotil és perquè sovint no es fa un ús correcte del fàrmac, i aquest és el principal problema. No és estrany veure gent que pren aquesta medicació per combatre maldecaps, dolors musculoesquelètics o molèsties d'estómac.
És un fàrmac segur?
Els experts asseguren que es tracta d'un medicament segur si es fa un bon ús d'ell. Tanmateix, s'han de conèixer les reaccions adverses més freqüents que poden provocar, entre elles, la hipotensió. Amb tot, el principal problema és que es produeixi agranulocitosi, que suposa un descens de granulòcits, cèl·lules del sistema immune com els eosinòfils, neutròfils o basòfils, que contribueixen a defensar-nos dels agents infecciosos.
L'agranulocitosi causa febre, calfreds, dolor orofaringi, rinitis, faringitis, inflamació del tracte genital i inflamació anal. En els casos més greus pot arribar a causar la mort. Precisament, aquests efectes secundaris són el motiu pel qual a diversos països no es comercialitza el fàrmac. L'origen del problema és que sembla que els ciutadans britànics són més propensos a patir aquesta mena de problemes, i molts d'ells viatgen fins a Espanya per passar les vacances i poder necessitar aquest medicament.
Una polèmica amb història
La polèmica envers el Nolotil no és nova. Ja el 2018, les autoritats sanitàries espanyoles van llançar l'advertència. L'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) va revisar el fàrmac i va mantenir el que ja estava prescrit, que aquesta mena de reaccions adverses són poc comunes. Malgrat tot, va extremar les precaucions, i va prohibir comprar Nolotil sense recepta i només utilitzar-se en tractaments curts. A més, va restringir el seu ús en turistes del nord d'Europa, persones grans, embarassades i durant la lactància materna. L'any 2019, l'EMA va limitar la dosi a 1g, administrada fins a un màxim de 4 cops al dia.