Només un 16,8% dels joves catalans —entre 16 i 34 anys— estaven independitzats el primer semestre del 2024, segons el darrer informe d'emancipació que ha elaborat el Consell de la Joventut d'Espanya, que s¡ha publicat aquest dijous. L'estudi revela que, si bé Catalunya és el segon territori de l'Estat amb una taxa d'ocupació més alta i amb els salaris més alts, un jove català ho té impossible per emancipar-se en solitari de casa dels pares per l'alt preu de l'habitatge: de mitjana, hauria de destinar més del 100% del seu salari net mensual a pagar un lloguer o dedicar tot el seu salari íntegre de cinc anys per donar l'entrada per a un pis i després el 74,5% del seu sou mensual a pagar la hipoteca.

Catalunya, però, està per sobre de la mitjana. En el conjunt estatal, la taxa d'emancipació la primera meitat del 2024 va ser del 14,8% dels joves, un punt i mig percentual menys que en el mateix període del 2023 —això vol dir 62.458 joves menys vivint fora de la llar familiar— i el mínim històric des que el Consell de la Joventut elabora aquest registre, el 2006. Aquesta baixada en la taxa d'emancipació juvenil d'1,47 punts percentuals en cosa d'un any ha afectat sobretot les dones i als qui tenen entre 25 i 29 anys i es dona malgrat la pujada del salari mitjà jove —un 4%— i d'una lleugera baixada en la taxa d'atur jove, de 0,34 punts percentuals. Gairebé tres de cada quatre joves amb treball continuaven vivint amb les seves famílies i el 22,8% dels joves són pobres tot i tenir feina, destaca l'estudi.

Essent el preu mitjà del lloguer en un "rècord" de 1.072 euros mensuals i el salari mitjà dels joves de 1.048 euros, apunta l'informe, un jove espanyol acaba "desembocant en una realitat desoladora: es troben davant la pitjor perspectiva per independitzar-se des del 2006". Inclús llogant una habitació, han de destinar el 36% del seu sou net —mínim uns 375 euros al mes—. Davant aquesta situació, el 70,5% de les llars joves estan sobreendeutades, és a dir, dediquen més del 40% dels ingressos totals a pagar la renda. "L'informe mostra no sols que hi ha menys joves emancipats que un any abans, sinó que l'àmplia majoria dels qui s'emancipen ho fan en unes condicions molt precàries", ha explicat en la presentació de l'estudi Javier Muñoz, responsable de l'àrea socioeconòmica del Consell de la Joventut. L'estudi, de fet, assenyala que 3 de cada 10 joves es troben en risc de pobresa i exclusió social.

Rego insta a "trencar la bombolla especulativa"

La presidenta del Consell, Andrea González, ha lamentat que el primer semestre de 2024 reculli les pitjors dades d'emancipació juvenil de la història, enfront del màxim que es va produir en 2008 quan un de cada quatre joves vivia fora de la llar familiar —el 26%—. La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha participat en la clausura de l'acte i ha asseverat que al costat de les propostes sobre habitatge anunciades pel govern espanyol, es requereixen més accions "per a trencar la bombolla especulativa". "No volem un país de propietaris rics i inquilins pobres, però privatitzar i liberalitzar el sòl públic com defensa el PP són les receptes que ens han portat aquí", ha asseverat Rego, de la branca de Sumar del govern espanyol i afiliada a Esquerra Unida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!