Plataforma per la Llengua i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha presentat l'estudi L'estat del català al cau i a l'esplai. Estudi sociolingüístic a l'associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària a Catalunya, sobre l'ús de la llengua catalana als esplais i caus de Catalunya, i entre les principals conclusions, assenyalen que el 54% de les converses entre infants en aquests espais de lleure són en llengua catalana, és a dir, només una de cada dues. En general, el 70% de les converses en els caus i esplais es fan en català, i el 30% en castellà. En el cas dels infants, el total de converses en les quals intervenen en català són del 64%, mentre que els monitors i els caps l'empren en el 77% dels casos, i el castellà en el 22%.
Per a l'elaboració de l'estudi, s'ha observat l'activitat a 22 caus i esplais, i s'han recollit 3.954 converses on han intervingut 1.413 participants i s'han fet 138 registres de veu per a l'anàlisi qualitativa.
Canvis del català al castellà entre infants
En concret, el 54% de les converses en què només participen infants són en català. Així doncs, la resta són majoritàriament en castellà, llevat d'un petit percentatge, molt residual, que són en altres llengües. L'estudi ha assenyalat que en diverses situacions els infants canvien del català al castellà com un patró repetit durant les converses. I que la disminució del català es dona quan parlen entre ells, fet que no es produeix quan parlen amb els monitors. Segons conclou l'estudi qualitatiu, els canvis lingüístics del català cap al castellà en funció del context es donen en tres sentits: en la introducció de paraules i expressions en castellà, durant el desenvolupament de les activitats —com ara jocs o dinàmiques— del cau o esplai o per influència dels usos amb persones que només s'adrecen en castellà i fan canviar la llengua dels interlocutors.
L'estudi apunta a la importància de la condició lingüística ambiental (CLA), on hi ha diferència destacada entre els caus i esplais amb CLA baixa, i els de CLA mitjana i alta. En els de CLA baixa, el català només es fa servir en el 15,3% de les converses entre la mainada. El que més destaquen a les tres CLA és que canvien del català al castellà, malgrat que la tendència és més alta si hi ha més catalanoparlants, és a dir en esplais i caus de CLA alta. En relació amb els monitors i caps, s'observa que als centres de CLA baixa tenen un nivell de conscienciació del seu rol més alt que no pas als de mitjana i alta. L'estudi de Plataforma per la Llengua revela que les noies fan servir més el català que no pas els nois, en especial, en converses entre ells. A les converses entre només nois, parlen en català en el 49,6% dels casos, mentre que en les que només hi ha noies, aquest percentatge s'enfila fins al 60,9%.
Retrocés de l'ús del català
L'estudi sobre l'estat del català als caus i esplais de Catalunya confirma que el castellà continua guanyant pes com a llengua d'interrelació entre els infants, així com entre la resta de la societat. Aquest nou informe confirma les tendències observades en dos informes anteriors. Un de l'any 2019 als patis d'escola i instituts de zones urbanes de Catalunya, va observar que l'ús del català baixava del 35% a primària al 14,6% a secundària a les converses entre estudiants als entorns escolars fora de l'aula. Dos anys després, el 2021, a l'Estudi sociolingüístic als patis dels instituts públics de Valls es va concloure que només el 39% de les converses entre els alumnes dels instituts de la ciutat eren en català.
Els responsables de l'informe han destacat el paper clau dels esplais i caus en la socialització i educació d'espais i joves, així com per fomentar l'ús del català en les seves activitats. Amb tot, l'estat de salut del català preocupa cada cop més durant els darrers anys, en especial, entre la població jove.