La notícia falsa que Donald Trump ha colat en el debat cara a cara amb Kamala Harris afirmant que els immigrants que arriben als EUA mengen gats i gossos tindria el seu origen en un compte d’X d’un usuari que assegura que està a Barcelona. Així ho ha posat de manifest Julián Macías Tovar, un activista contra la desinformació, que ha aportat les dades que ho demostren en un fil a la plataforma d’Elon Musk.

 

 

Segons ha explicat Macías, el comentari que Trump va fer en el debat venia precedit d’una campanya prèvia a les xarxes socials endegada per tota la maquinària al voltant d’Elon Musk, JD Vance i Trump Jr. Les dades disponibles sobre la conversa a les xarxes socials mostren com la notícia falsa corria per les xarxes des d’uns dies abans. De fet, el primer tuit que apareix fent-ne referència és del 6 de setembre i, curiosament, es va publicar des de Barcelona.

La conversa a les xarxes va arrencar parlant d’haitians a la ciutat d’Springfield, la localitat que Trump va mencionar durant el debat. Tot plegat parteix del tuit del compte @captivedreamer7 (MAGA, -Make America Great Again-), ubicat a la capital catalana. Aquest compte es va crear fa un any, però sense tenir una gran activitat. Es va reactivar el 27 d’agost amb un enllaç amb referències russes a la seva biografia. “Una mica estrany tot”, indica Macías en el seu fil.

El compte barceloní d'X que difón la notícia falsa

Aquest compte ‘barceloní’ publica a X el 6 de setembre a les 15.34 hores un missatge on s’afirma que els haitians d’Springfield s’estan menjant els ànecs del parc, fent menció d’una altra piulada publicada tres hores abans amb una captura d’un grup de Facebook parlant també de gossos i gats. La cosa no acaba aquí i aquell mateix dia el compte publica una piulada amb una imatge d’una persona negra amb una oca a la mà sorgida del mateix grup de Facebook. Tres hores més tard un altre compte, End Wokeness, de l’entorn d’Elon Musk, publica les dues imatges per aquest compte obtenint milions de retuits i visualitzacions.

Les fotos, però, no corresponen a Springfield ni tampoc a un immigrant haitià. Les imatges havien aparegut el 28 de juliol a la plataforma reddit en un canal de Columbus, la localitat on es van fer les fotos. Així i tot, això no va evitar que la foto es fes servir a tots els instruments digitals de l’entorn de Trump, també fora dels EUA, a l’estat espanyol en publicacions com La Gaceta de Vox, HerQles o La Derecha Diario de l’Argentina. A partir d’aquí, l’onada ja és imparable i la notícia falsa s’escampa fins a tal punt que Trump es veu amb cor de fer-ho servir com un argument en el debat cara a cara amb Kamala Harris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!