Dissabte, Pedro Sánchez va anunciar noves mesures incloses en el decret anticrisi aprovat pel Consell de Ministres per tal d'intentar fer front als efectes sobre l'economia espanyola de la guerra d'Ucraïna i que afecten directament sobre el cost de vida de la ciutadania espanyola. Aquestes mesures suposen una revisió de les que ja es van aprovar l'abril i que s'haurien d'allargar fins a finals d'any, entre les quals destaca un xec de 200 euros per aquelles famílies especialment vulnerables davant la nova situació econòmica, així com persones a l'atur. La mesura ja s'ha publicat al BOE, on s'especifiquen quines són les condicions concretes per a poder-hi tenir accés. Ara bé, el formulari per demanar l'ajuda encara no està disponible.
Qui?
Aquest xec està dirigit a treballadors, autònoms i aturats amb ingressos baixos que no cobren cap pensió de la Seguretat Social. Alhora, tampoc hi poden accedir les persones que reben alguna prestació com ara l'ingrés mínim vital, pensions de jubilació o invalidesa. Aquells que vulguin demanar l'ajuda, en el cas dels treballadors hauran d'estar inscrits a la Seguretat Socials i les persones aturades hauran d'estar apuntades a les Oficines d'Ocupació, tant si cobren com no l'atur. A més, és imprescindible que tinguin la residència legal a l'Estat en l'entrada en vigor del decret i de manera ininterrompuda durant un any, com a mínim.
Quins són els límits d'ingressos?
Per accedir a aquesta ajuda, hi ha un límit d'ingressos que no es pot superar: com a màxim les famílies hauran de tenir una renda de 14.000 euros anuals i el seu patrimoni ha d'estar per sota dels 43.196,40 euros a l'any. En aquest sentit, es tenen en compte totes les persones que convisquin al domicili l'1 de gener del 2022, casades o similars, o amb una relació de parentiu de fins a tercer grau de més de dos anys. En aquest sentit, també s'inclouen les persones en situació d'adopció o d'acollida.
On demanar l'ajuda?
L'encarregada de gestionar les sol·licituds dels ajuts és l’Agència Estatal de l’Administració Tributària. Aquests s'han de demanar abans del 30 de setembre a través de la web de l'organisme, fent clic aquí.
Altres mesures
Dissabte, Sánchez també va confirmar la reducció dels abonaments de transport públic: la rebaixa serà del 50% per als abonaments de serveis estatals (com Renfe) i del 30% per als serveis autonòmics i locals (com TMB, a Barcelona). El descompte s'aplicarà a partir de l'1 de setembre i serà finançat "íntegrament" pel govern espanyol i complementat per les comunitats autònomes. És a dir, l'Estat finançarà la reducció del 30% tant dels serveis autonòmics com locals i les autonomies podran ampliar la rebaixa fins al 50%.
Tot i que ja havia estat avançat aquesta setmana, el decret anticrisi inclourà una nova rebaixa de l'IVA de la llum: del 10 al 5%. És la segona reducció d'aquest impost, que amb l'escalada dels preus de l'energia que va començar l'estiu passat ja va passar del 21 al 10%. A més, es manté la retallada en altres impostos: per exemple, el de l'electricitat seguirà en el 0,5%. "Rebaixem un 80% dels impostos vinculats amb la factura de la llum", ha remarcat el president espanyol.