Relleu natural al capdavant de l’Àrea de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra. Els antiavalots de la policia catalana tindran un nou cap, un nou, en l’argot policial, Dragó 1. Qui fins avui era el cap de la Brimo, l’intendent Xavier Pastor, ha estat nomenat per la Prefectura com a nou cap de la Divisió d’Intervenció, que serveix per englobar, sota la batuta de l’intendent Hueso, que lidera la Comissaria General d’Intervenció, les unitats d’intervenció. Amb aquest ascens de Pastor, queda vacant la posició de cap de la Brigada Mòbil i està previst que la Prefectura nomeni per tal de liderar-la a l’inspector Fran Alcaide.
Es tracta d’un relleu natural. Fins ara l’inspector que assumirà la direcció de la Brimo era el segon de l’Àrea i un dels homes més operatius d’aquesta unitat d’antiavalots de la policia catalana i sempre vinculat als caps. Fins ara assumia la direcció operativa i era un dels comandaments que sempre, en dispositius grans, estava a peu de carrer.
El nou cap de la Brimo, quan sigui nomenat -que s’espera que es pugui fer quan es faci amb tots els nous inspectors d’aquesta darrera promoció, que hauran de rebre nova destinació-, també tindrà reforços en el pinyol directiu de la Brimo, amb un nou inspector que assumirà la sotsdirecció de l’Àrea. El relleu és continuista i serà zero traumàtic per la Brimo, tenint en compte que el futur Dragó 1 és un home d’ordre públic, dels millors tècnicament que té la policia de Catalunya. L’impuls tècnic i estratègic que va fer la Brigada Mòbil sota la batuta de l’intendent Carles Hernández i l’ara intendent Víctor Martín, no s’entendria tampoc sense la figura d’Alcaide, sempre vinculat a aquesta especialitat.
Els reptes del nou cap de la Brimo
La feina de la Brigada Mòbil, per la repercussió mediàtica que tenen les seves actuacions en matèria d’ordre públic, la converteix en una unitat permanentment analitzada i, fins i tot, qüestionada. A més d’això, el repte que assumirà l’inspector Alcaide no és fàcil. Cal recordar que el Govern, per pressió de la CUP, va crear al Parlament una comissió d’anàlisi del model policial català que va derivar en una esmena gairebé a la totalitat al model d’ordre públic, si bé la Prefectura i els tècnics el van defensar.
Les conclusions d’aquesta comissió van acabar amb les instruccions del Parlament d’evitar l’ús d’escopetes de foam en els equips d’ordre públic, una substitució que es farà, si bé va per llarg, quan es pugui trobar una nova eina que permeti guardar distància amb els esvalotadors en incidents d’ordre públic. Aquestes llançadores ja han estat a l’ull de l’huracà després de l’eliminació, per part també del Parlament, de les escopetes de pilotes de goma. Els Mossos mantenen que les retiraran, fent cas al Parlament, però que necessiten, abans, trobar una eina que eviti, sempre que es pugui, que l’enfrontament amb els violents hagi de ser cos a cos, amb defenses, que té conseqüències encara més lesives. Aquesta setmana sis agents de la Brimo van resultar ferits en els aldarulls que van provocar els ultres de l’Anvers.
La Comissaria General d’Intervenció
L’intendent Xavier Pastor ha estat nomenat cap de la Divisió d’Intervenció i liderarà ara les diferents unitats d’alta especialització com la mateixa Brigada Mòbil, el Grup Especial d’Intervenció (GEI), el TEDAX i l’àrea tècnica d’Intervenció i també l’Àrea Central de Suport Operatiu. La Divisió d’Intervenció forma part de la Comissaria General d’Intervenció que lidera l’intendent Miquel Hueso i que inclou, a més de la Divisió d’Intervenció, també l’Àrea Penitenciària, l’Àrea Aèria i l’Àrea Marítima. Aquesta divisió que ara comandarà Pastor -que ha liderat la Brimo des de 2019 i que té experiència en mediació, una unitat que va crear i dirigir, abans d'acabar com a cap dels antiavalots-, és una de les noves que s'han creat amb el nou organigrama dels Mossos de cara a enfortir el cos per 2030. Amb la nova fornada d'intendents també hi ha hagut canvis en diverses unitats del cos, com també a la comissaria de Ciutat Vella, que l'ha assumit Víctor Martín.