Com ja és tradició, el concert de Sant Esteve al Palau de la Música s’ha convertit en un clam per a la independència. L’escenari i la platea s’han omplert d'estelades al final de la vetllada, durant la interpretació d’'El cant de la Senyera', l’himne de l’Orfeó Català, i el públic ha acompanyat els cors convertint l'esdeveniment en una gran reivindicació. Després de la representació, s'ha pogut sentir un fort aplaudiment, que ha derivat en un crit unànime del públic que, dempeus, ha clamat a favor de la independència.
El Cant de la Senyera al Concert de Sant Esteve 2024, acaba amb crits d’Independència!!!
— David Torrents (@torrents_d) December 26, 2024
Visca Catalunya Lliure!!!! pic.twitter.com/5fWVG3upXR
Els 350 cantaires que integren les formacions de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau han pujat a l’escenari modernista del recinte pel tradicional cant de nadales. L'esdeveniment, concebut fa anys en un format televisiu, ha celebrat 111 anys aquest 2024 i ha exhaurit totes les seves entrades. Així mateix, el concert presentat per l’actriu Paula Malia ha arrencat a les set de la tarda i ha ofert un repertori ple de nadales.
L’edició d’enguany ha proposat un viatge musical per descobrir la celebració de Nadal arreu del món i reivindicar, alhora, les tradicions populars de Catalunya. En aquest sentit, l’esdeveniment ha gaudit de la participació d’alguns dels corresponsals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals com Coia Ballesté, des de Londres, o Lídia Heredia, des de Washington. Les periodistes s’han connectat en directe per explicar com se celebra aquesta època de l’any als països on treballen.
Abans d’explorar els sons més enllà de Catalunya, el concert ha dedicat la primera part del repertori a les nadales tradicionals del territori. Algunes de les més representatives del folklore català com 'Les Dotze Van Tocant' o 'El Desembre Congelat' han sigut les primeres a interpretar-se. A més, en honor al 75è aniversari de la mort del compositor Joan Lamote de Grignon, l’Orfeó Català ha interpretat tres fragments de 'La Nit de Nadal'.
La segona part del concert, dedicada a descobrir sons estrangers, ha portat els espectadors a Anglaterra, els Estats Units i l’Amèrica Llatina. S’han recordat clàssics com 'It’s the most wonderful time of the year', la popular nadala d’Edward Pola i George Wyle. També s’ha estrenat la cançó popular uruguaiana 'Candombe del 6 de enero', dedicada a la festivitat dels Reis d’Orient i altres sons propis de la cultura africana, amb un breu pas pel Marroc.
Com afirma la dita popular, “roda el món i torna al Born”, el concert ha tornat a les nadales més tradicionals del país. Els músics han interpretat peces de la cultura popular catalana mitjançant l’estrena de 'De Nadal a Sant Josep' de Xavier Pastrana, una suite de quatre nadales interpretades per tots els cors damunt l’escenari. La cloenda l’ha protagonitzat, un any més, 'El cant de la Senyera', l’himne de l’Orfeó Català, moment en el qual s’ha produït la tradicional reivindicació dels assistents a favor de la independència de Catalunya.