La visió de les violències sexuals estereotípiques inclou l'àmbit de l'oci nocturn, desconeguts i submissió química. Tanmateix, la majoria de les agressions sexuals no són així. Això no vol dir que, en un percentatge reduït, no es donin agressions d'aquesta mena. En el cas concret de la submissió química, sovint esdevé un problema poder provar que aquesta ha existit i, per extensió, es dificulta la investigació. Tot i això, l'aparició de nous mètodes faciliten cada vegada més aquesta tasca. A Catalunya, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMFLC) ha incorporat uns equips que permeten identificar en sang i orina drogues noves o actives a molt baixa concentració, cosa que resulta clau per investigar casos de submissió química que ara poden passar desapercebuts.
Segons ha informat el Departament de Justícia, els nous equips, de darrera generació i que costen 1,8 milions d'euros per sis anys en règim de lloguer, suposen una millora en la qualitat dels estudis bioquímics, biològics i toxicològics que duen a terme els forenses per encàrrec judicial. En concret, permetran detectar i quantificar amb més fiabilitat drogues noves o emergents que són actives a molt baixa concentració, cosa que facilitarà la resolució de causes judicials sobre delictes relacionats amb l'ús de substàncies tòxiques complexes.
Substàncies en dosis minúscules
Incorporar aquestes tècniques suposen un pas endavant en les investigacions sobre accidents de trànsit provocats per conductors drogats o altres morts causades pel consum de substàncies psicotròpiques, però especialment en els casos d'agressions sexuals per submissió química, que sovint queden impunes per la manca d'anàlisis forenses o la dificultat d'identificar les substàncies tòxiques utilitzades.
Una altra de les capacitats dels nous equips és que permeten detectar diferents substàncies, a baixa concentració, en els casos de persones que han consumit diverses drogues, cosa que provoca una "acció sinèrgica amb una afectació global a l'organisme", exposa a Efe la Geli Gallardo, responsable del Servei de Laboratori Forense de l'IMLCFC.
Augment de les denúncies de violència sexual a Catalunya
A Catalunya s’han disparat gairebé un 20% les denúncies per violència sexual aquest primer quadrimestre de 2023, segons dades presentades pels Mossos d'Esquadra. Els investigadors de la policia catalana asseguren que la majoria d’aquestes agressions es produeixen per part d'autors coneguts i en entorns que la víctima considerava segurs.
Aquesta arrencada de 2023 és especialment preocupant. En concret, entre gener i abril d'aquest any s'han denunciat un total de 1.247 casos de violència sexual —un 19% més que en el mateix període de l'any anterior—. D’aquestes, 485 són agressions amb penetració, amb violència o sense. En total, els Mossos d’Esquadra tenen localitzades 1.487 víctimes —238 de fins a 12 anys i 329 entre 13 i 17 anys— i 1.000 detinguts o investigats, un 12,3 % menors d'edat.