Els últims resultats de l'assaig clínic del fàrmac experimental Lecanemab són "molt esperançadors" en els casos de diagnòstics primerencs del mal d'Alzheimer, per la qual cosa és fonamental que aquests avanços vagin acompanyats de la detecció precoç de la malaltia. La neuròloga i directora de la Unitat de Diagnòstic d'Ace Alzheimer Center de Barcelona, Vanesa Pytel, ha valorat així els resultats de l'estudi de fase tres d'aquest fàrmac, publicat per The New England Journal of Medicine. L'assaig va ser dut a terme en diversos centres mèdics del món durant 18 mesos, amb un total de 1.795 pacients d'entre 50 i 90 anys.
Barcelona pot dir que compta amb un centre pioner i reconegut internacionalment en la recerca contra l'Alzheimer. L'Ace Alzheimer Center va aportar per a aquest assaig inicialment 28 pacients, que en l'última fase d'extensió van ser finalment 18, amb una resposta "positiva" en general, ha explicat Pytel. En tot cas, ha indicat que els pacients monitorats per Ace estan dins dels barems dels resultats de l'estudi general, que llança una reducció del 27 % en l'empitjorament dels símptomes entre el grup a qui es va administrar el fàrmac experimental comparat amb el que va rebre el placebo. "Són resultats molt gratificants i esperançadors per a la comunitat científica, pacients i familiars, entenent que és un assaig clínic; ara a veure què passa amb les agències de medicaments per poder portar-ho al món real", ha destacat la neuròloga.
El fàrmac, desenvolupat per la farmacèutica nipona Eisai i per la nord-americana Biogen, és un anticòs monoclonal que redueix les proteïnes claus en l'alzheimer, una acció que tindria un efecte positiu en la reducció de deterioració cognitiva. Pytel ha ressaltat que el medicament experimental es va aplicar en pacients "amb un diagnòstic molt primerenc, amb deterioració cognitiva o demència lleu, la qual cosa ressalta la idea de la importància que el diagnòstic d'hora obre la porta a aquest i altres assajos".
Quant als efectes secundaris i mortalitat, entre els pacients del grup al qual es va administrar Lecanemab es van registrar un 0,7 % de defuncions i en el grup de placebo, un 0,8 %. L'estudi, que assegura que cap mort va estar relacionada amb Lecanemab, precisa que es van produir efectes adversos greus en el 14 % dels participants del grup del fàrmac i en l'11,3 % dels del grup de placebo. Pytel ha destacat que els efectes adversos estan tots reportats en l'estudi i que consisteixen en alguns casos en edemes o microsangnats, però en tot cas ha indicat que en els pacients d'ACE no s'han observat efectes secundaris greus.