La comarca del Garraf té un total de 159.140 habitants. En els últims anys ha estat un dels territoris que més ha crescut demogràficament i l'Idescat preveu que de cara l'any 2046 arribi als 195.268 habitants, ja que està acollint molts habitants de Barcelona i de la seva àrea metropolitana. Per això, des de la Generalitat i l'AMB se sol·licita a la comarca penedesenca que creixi en l'àmbit d'infraestructures, però un dels dèficits més importants són els serveis sanitaris. A hores d'ara té dos hospitals, però tots dos amb greus deficiències d'infraestructures causades per la manca d'inversions. El de Sant Camil a Sant Pere de Ribes, construït fa cinquanta anys, amb moltes dificultats per ampliar-lo i amb un temps d'espera de 104 minuts de mitjana; i, d'altra banda, el de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú, que és centenari i que actua sobretot com a hospital sociosanitari. Davant d'això, molts habitants de la comarca penedesenca opten per anar a hospitals de Barcelona o a l'Hospital de Bellvitge per anar a urgències, ja sigui amb transport públic o amb cotxe -amb el greuge que suposen els 8 euros del peatge de Sitges-.

En aquest context, l'any 2010 la Generalitat de Catalunya es compromet a fer un nou hospital a Vilanova i la Geltrú, just davant d'on hi ha l'actual Sant Antoni -en un dels pàrquings de la ronda Ibèrica- i amb l'avantprojecte pagat. Tanmateix, catorze anys després, no s'ha avançat en res, i els terrenys, fins i tot, continuen sent privats. L'acord entre el Govern d'Aragonès i el PSC per als pressupostos d'enguany, precisament, incorporaven l'actualització del pla funcional, un fet que comportava la reactivació del projecte. Tanmateix, el "no" dels Comuns als pressupostos va provocar la convocatòria electoral i que el projecte segueixi en la mateixa fase que fa 14 anys. Segons fonts del Govern, la intenció és que l'actualització del pla funcional torni a estar en els pressupostos del 2025, tot i que s'està acabant de treballar amb l'equip municipal. 

Una nova plataforma per donar impuls a l'Hospital

Enmig d'aquest procés de reactivació del nou hospital al Garraf ha nascut la Plataforma per al Nou Hospital de Vilanova i la Geltrú "per reclamar, de manera contundent i unida, la construcció d'un nou hospital al Garraf que faci front a les necessitats creixents". Entre els impulsors, hi ha l'actor Sergi López o l'exalcalde vilanoví Sixte Moral. També en forma part l'arquitecte Òscar Valverde, que és el portaveu de la Plataforma, qui en declaracions a El Nacional.cat defensa un nou hospital comarcal a Vilanova i la Geltrú: "Hem nascut fruit d'un profund sentiment d'abandonament de les inversions sanitàries a la nostra comarca".

 

Valverde explica que la Generalitat i els sindicats compten amb un informe que diu que els Camils i Sant Antoni no són hàbils per continuar funcionant com un nou hospital del segle XXI, fet pel qual proposen un nou hospital. "És un procés que dura anys. Hi ha hagut una certa deixadesa a la nostra comarca, que es troba en expansió. Si no es fa res en uns anys, ens trobarem en un problema crític", assegura Valverde, carregant contra els "incompliments dels acords. A la Plataforma li agradaria que l'última pedra de construcció es posés d'aquí a deu anys. "Seria l'òptim i la primera pedra s'hauria de col·locar en set anys", assegura l'arquitecte, que fixa el seu cost en un mínim de 150 milions d'euros. I què passaria amb Sant Camil? La intenció de la Plataforma és la d'especialitzar el centre en geriatria i en l'àrea sociosanitària, ja que ja va néixer com a residència. 

La Plataforma, que s'ha reunit amb diputats, ajuntaments i Generalitat, fins ara s'ha trobat amb la bona predisposició de les administracions. També han rebut la voluntat de la ciutadania de tirar endavant el projecte, ja que en un cap de setmana han recollit més de 3.300 firmes en el marc de la Fira de Novembre de Vilanova. L'objectiu és recollir-ne més, a través d'entitats, centres cívics, centres culturals i xerrades. "Això és una marató. Tenim l'objectiu és reunir-nos amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera de Salut, Olga Pané", ha reivindicat Valverde. 

El Consorci, centrat en les millores de les actuals instal·lacions

Per la seva banda, la gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf (CSAPG), Olga Farré, en declaracions a El Nacional, posa de manifest que, davant la previsió d'un increment poblacional molt gran, les infraestructures actuals són "clarament insuficients". "El Consorci és un proveïdor de salut i no planifiquem sanitàriament, però és evident que s'ha de fer una anàlisi profunda sobre les infraestructures sanitàries a la comarca del Garraf", ha dit Farré, que ha explicat que s'ha posat a disposició de la conselleria per col·laborar.

El Consorci, que gestiona l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, Sant Camil, Sant Antoni Bat, el Centre de Rehabilitació i el CAPI Baix-a-Mar de Vilanova, té acordat amb el Govern de la Generalitat una plurianualitat de 42 milions d'euros des del desembre del 2022, amb l'objectiu de fer inversions d'ampliació i reforma dels centres entre els anys 2023 i 2027. A hores d'ara el Consorci està centrat en la millora de les actuals instal·lacions, com l'ampliació dels quiròfans de Sant Camil o un gimnàs de rehabilitació. "Ara mateix no tenim la confirmació d'un nou hospital i ens és indiferent la ubicació", recalca Farré. 

Hospital Sant Camil Sant Pere de Ribes - Consorci Sanitari del Garraf

Els alcaldes de Vilanova, Sant Pere de Ribes i Sitges pressionen per un nou hospital

Un dels qui hi està posant més esforços en aconseguir un nou hospital és l'alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz. El socialista demana en les reunions amb el Govern reimpulsar el nou hospital. Ja ho feia amb el Govern de Pere Aragonès i ho està fent amb el de Salvador Illa. Fa unes setmanes es va reunir amb la consellera d'Economia i Fincances, Alícia Romero, mentre que aquesta setmana s'ha reunit amb la de Territori, Sílvia Paneque, per agilitzar els tràmits del nou hospital. "És un dels punts de l'acord de govern entre el PSC i els Comuns a Vilanova", explica Ruiz en declaracions a El Nacional. L'alcalde vilanoví celebra que hi hagi un moviment ciutadà que reclami el nou centre, perquè "la situació actual és insostenible". 

Ruiz explica que l'any 2010 hi havia una aposta clara i decidida, però hi va haver un canvi de Govern a la Generalitat. "El projecte no estava a l'agenda política i aquest govern municipal l'ha tornat a posar", diu Ruiz traient pit. "L’aposta per Sant Camil és que continuï sent un centre sociosanitari. És una comarca que creixerà i s’envellirà i els Camils han de jugar un paper molt important", assegura el batlle de la capital de la comarca del Garraf. Un cop s'aprovi l'actualització del pla funcional, s'haurà d'aprovar el projecte bàsic i acabar de concretar el projecte executiu. De fet, l'objectiu de la plataforma és que el 2026 hi hauria d'haver una partida per l'encàrrec del projecte executiu, mentre que el 27', 28, 29 i 30’ hi hauria d’haver partides per licitar i executar les obres.

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Ana Herrera, també reclama un nou hospital a llarg termini i recorda a El Nacional com el Garraf ha estat la penúltima comarca de Catalunya en inversions durant els darrers quinze anys. "El nou hospital és necessari, però també sabem que no podrà obrir les portes abans de 12-15 anys si anés tot bé", explica l'alcaldessa socialista. Per això, reivindica una estratègia a curt, mitjà i llarg termini. "A curt termini tenim la necessitat de reforçar pediatria, la primària i especialitats que encara no tenim; i a mitjà termini calen inversions importants a Sant Antoni i Sant Camil, com l'ampliació del servei d'urgències o la dignificació de les plantes hospitalàries", explica l'alcaldessa, afirmant que no es pot continuar en aquesta situació. 

En aquesta línia, l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, també reivindica la demanda d'un nou hospital a Vilanova. "Tot i que els Camils es faci gran, continuem necessitant un nou hospital comarcal", reivindica Carbonell, que també posa sobre la taula la demanda d'un nou CAP a Sitges, una de les viles que creix més a l'estiu a causa del turisme i les segones residències. "És molt urgent, perquè és una comarca que està creixent molt", ha reivindicat l'alcaldessa sitgetana a El Nacional

La demanda arriba al Parlament

La nova Plataforma es va reunir fa unes setmanes amb diversos diputats del Parlament de Catalunya. Entre ells, hi havia el vilanoví Carles Campuzano, exconseller de Drets Socials, actual diputat d'ERC i president de la Comissió de Salut. "Compartim el diagnòstic de la demanda d'un nou hospital perquè és una comarca que està creixent molt", diu Campuzano en declaracions a El Nacional. De fet, a la comissió de Salut del Parlament hi ha dues propostes de resolució d'Esquerra Republicana i els Comuns que es votaran aquest desembre o gener. "Com a president de la Comissió de Salut vaig parlar-ne amb la consellera Pané i a la planificació de l'exconseller Balcells hi figurava", explica Campuzano, que també demana més recursos per a la primària. De fet, recorda les inversions que ha planificat el Govern de Pere Aragonès a Sant Antoni, als Camils i als CAPs. "S'han d'acabar d'executar". 

Una línia similar a la diputada de Junts Montse Ortiz, que posa sobre la taula que la vegueria del Penedès és "la que més creix". "Els serveis han quedat petits i estan sota mínims al Garraf", reivindicat la diputada de Vilafranca del Penedès, que anuncia mesures des de la cambra catalana per millorar els serveis, ja que "en període vacacionals els CAPs i les emergències no donen a bast". Tot i això, Ortiz no es mulla sobre on ha d'estar el nou centre hospitalari i assegura que estan negociant les esmenes amb ERC i els Comuns sobre les propostes de resolució, però ja explica que "no ens hi oposarem". 

Carles Campuzano al Parlament / ACN

I mentrestant, què?

Mentre no s'executa el nou hospital, es fan inversions per millorar les actuals infraestructures. A Sant Antoni Abat s'han renovat les màquines de diàlisi, juntament amb la reforma integral del bloc quirúrgic amb un cost d'un milió i mig d'euros. Als Camils s'han fet dos nous quiròfans, amb un contracte d'arrendament de l'equipament, que permetrà mantenir-los actualitzats els pròxims vuit anys.

El projecte d'ampliació i reforma integral de l'hospital, amb un cost de més de 28 milions d'euros, suposarà passar de 25.000 a 40.000 metres quadrats. L'edifici de les consultes externes actuals s'enderrocarà i es farà més gran. La planta baixa i 3 plantes més concentraran totes les consultes, que ara es troben disperses. A la planta superior hi haurà el centre de dia i l'hospital de dia. El projecte executiu per dissenyar els espais inclou el servei d'obstetrícia i les plantes d'hospitalització, que augmentaran fins a 36 llits per planta, ampliant les habitacions i oferint espais per atendre les famílies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!