L'Starship de SpaceX ha esclatat pocs minuts després del llançament, que semblava que s'havia produït amb èxit, després que l'enlairament de dilluns passat fos cancel·lat per un problema tècnic. Un cop resolt el problema, la nau no tripulada s'ha enlairat aquest dijous quan passaven pocs minuts de les 15.28 CEST (les 8.28 a Texas). Els centenars de persones presents tant a la base de la companyia espacial a Texas i a la rodalia han aplaudit amb efusivitat l'enlairament, però el supercoet d'Elon Musk ha explotat exactament quatre minuts després del llançament. L'accident no ha impedit que els assistents a l'esdeveniment aplaudissin encara amb més força, tot i que s'ha vist al propietari de SpaceX amb cara de pomes agres. 

Per què ha esclatat l'Starship d'Elon Musk?
 

🚀 Així ha explotat l'Starship de SpaceX, el supercoet d'Elon Musk | VÍDEO

 

Els motius de l'explosió encara estan per determinar, però els enginyers de la companyia han assenyalat que donaven per bona la prova. "Com si la prova de vol no fos prou emocionant, l'Starship ha experimentat un ràpid desmuntatge no programat abans de la separació de l'etapa", ha apuntat. Per la seva banda, Musk ha donat "l'enhorabona a l'equip de SpaceX per un emocionant llançament de prova d'Starship". "Hem après molt per al pròxim llançament de prova d'aquí a uns mesos", ha afegit a Twitter.

El llançament s'ha produït des de la base de SpaceX o Starbase, ubicada a l'extrem sud de Texas (prop de l'oceà Atlàntic). En el seu primer vol, l'Starship s'havia de limitar a sobrevolar la Terra — sense arribar a completar una òrbita. La primera etapa del coet havia de caure a l'oceà quan esgotés el combustible i, després de travessar Àfrica i Euràsia, caure en el Pacífic (prop de Hawaii). Tot i això, la nau està dissenyada per poder portar tant tripulació com càrrega a l'òrbita terrestre, ajudar la humanitat a tornar a la Lluna i viatjar a Mart. Però això ja serà més endavant, vistos els esdeveniments d'aquest dijous.

Es tracta d'un sistema de transport reutilitzable format per una nau (l'Starship) i un propulsor (Super Heavy Rocket), totalment integrats. Així, és el coet més gros de la història: té 120 metres d'alçada, 9 metres de diàmetre i una capacitat de càrrega de 100 a 150 tones mètriques, extensibles a 250 tones. És per això que també s'ha construït la torre de llançament i captura de coets més alta de la història, de gairebé 146 metres. La cosa no s'acaba aquí, ja que amb el propulsor s'ha produït l'encesa del nombre més gran de motors alhora de la història: 31 motors Raptor que generen al voltant de 16,5 milions de lliures d'embranzida en l'enlairament, cosa que converteix el coet en el més poderós de la història

 

Elon Musk s'enfonsa a la borsa

L'enlairament estava previst per aquest dilluns 17 d'abril, però ja es va cancel·lar per problemes tècnics: es va descobrir que una vàlvula de pressurització estava congelada poc abans del llançament. Malgrat les circumstàncies, es va portar a terme un simulacre de compte enrere de cara a l'intent d'aquest dijous 20 d'abril, quan ja s'havia resolt el problema, segons els tècnics de SpaceX. Abans del vol, Musk ja havia reconegut que hi havia un 50% de probabilitats d'èxit: "No estic dient que arribi a òrbita, però estic garantint l'emoció. Així que no serà avorrit!".

Després de l'explosió, la principal empresa d'Elon Musk, Tesla, s'ha donat una patacada similar a la borsa. Ha perdut un 7% del seu valor des de l'obertura, que ja arrossegava una forta caiguda d'un 8% en la sessió anterior. Ha obert amb un valor de 180,9 dòlars per acció, s'ha elevat fins als 187 dòlars amb el llançament exitós i s'ha estavellat fins als 166 dòlars sobtadament amb l'explosió del coet.