El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat aquest dilluns l'anul·lació de l'acord que va adoptar el claustre de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el passat mes de setembre de 2021, en què van publicar un manifest en el qual mostraven el seu rebuig contra les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a més d'una trentena de líders del procés per les despeses destinades a Exteriors. D'aquesta manera, el TSJC dona per bona la sentència del jutjat contenciós administratiu 13 de Barcelona, que el març d'enguany resolia declarar nul aquest manifest.
En la primera sentència, el jutjat, que actuava a instàncies d'un recurs presentat per un grup de professors de la UPC contraris al manifest subscrit pels membres del claustre, sostenia que aquest òrgan universitari havia "trencat amb la neutralitat ideològica o política que s'espera" d'una universitat. En aquest context, el jutge indicava que l'acord del claustre implicava la "vulneració de la llibertat ideològica", atès que "la manifestació d'una opció ha d'incloure la possibilitat d'objectar-la, de manera que l'adopció d'un posicionament per part del centre universitari és contrària a dret si existeix oposició". El TSJC afegeix que el manifest "vulnera la llibertat d'expressió" perquè "s'ha imposat en nom de la majoria una opinió contra la voluntat d'alguns dels seus membres".
El Tribunal Superior de Justícia català argüeix que "una universitat no pot abandonar la posició de neutralitat que li és pròpia en aquest camp per assumir posicions ideològiques i polítiques de part, desconnectades, a més, dels interessos als quals ha de servir". A la sentència del jutjat contenciós administratiu número 13 de Barcelona, també es recollia que el principi de neutralitat ideològica és d'aplicació a les universitats com a integrants de l'administració pública, i que no existeix "cap espai llibre de la llei en el qual puguin actuar poders públics". Alhora, es descartava l'aplicació del principi d'autonomia universitària a un pronunciament polític.
El precedent de la UB
Aquesta sentència es coneix tres dies després que el Tribunal Suprem també confirmés la nul·litat de la resolució del claustre de la Universitat de Barcelona, de 21 d'octubre de 2019, en què condemnaven la sentència del judici del procés. Segons l'alt tribunal, el claustre universitari és un òrgan de govern representatiu "d'una comunitat universitària plural" i que, per tant, "no pot adoptar acords que es tinguin com a voluntat de la Universitat i que es refereixin a qüestions de naturalesa política o ideològica, pròpies del debat social i polític, alienes a l'objecte i funcions de la universitat i que divideixen la ciutadania".