El Projecte Orenetes ha comptabilitzat 25.976 nius d'oreneta als Països Catalans. Aquesta xifra amb què s'ha tancat el període de cens per a aquest any 2022 suposa tornar a batre el rècord històric de nius comptats. Aquesta xifra "d'escàndol", segons ha titllat l'organització, ha superat per molt el rècord aconseguit l'any passat -un total de 23.612- i els números aconseguits els primers anys del projecte, 22.751 el 2007 i 22.084 el 2008. El projecte és una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià.

D'aquests 25.976 nius, 16.550 són nius en bon estat, és a dir, són nius "actius", això vol dir que entre tots els voluntaris i voluntàries s'ha detectat almenys aquesta xifra de nius amb polls o ous. 8.716 d'aquests nius s'han comptat com a "no actius", la qual cosa pot voler dir que no s'ha detectat activitat perquè justament en aquell moment no s'ha observat o perquè el niu ja no es fa servir per part de cap oreneta. També s'han detectat 710 nius en construcció. És més probable localitzar aquests nius al principi del període de nidificació, cap al maig, i es compten quan es veuen que les orenetes estan construint els seus nius.

El recompte històric de nius d'oreneta / Foto: Projecte Orenetes

Tivissa, el lloc amb més nius en bon estat "actius"

Però quins són els municipis amb més nius registrats? És difícil comparar municipis donat que alguns, els més petits, se solen comptar sencers i, en canvi, dels més grans només se solen comptar algunes àrees. Per això, des del Projecte es fixen més en les unitats de mostreig en les quals s'han comptat més nius. Recorden que cada unitat de mostreig pot tenir com a mínim un quadrat de 200x200 metres i com a màxim el nombre de quadrats que el voluntari/ària pugui censar. L'any 2022, la unitat de mostreig amb més nius en bon estat actius l'hem trobada a Tivissa i anomenada "Escola Marcel·lí Domingo". En aquesta unitat de mostreig de 15 quadrats van comptar 509 nius actius. D'altra banda, la unitat de mostreig en la que es van comptar més nius en bon estat (actius o no) va ser a Pobla de Segur, una unitat de 20 quadrats i amb 658 nius comptats.

Per últim, la curiositat dels voluntaris del Projecte Orenetes els ha portat a preguntar-se quina devia ser la unitat de mostreig històrica amb més nius comptats. I el resultat ha sigut que la Catedral Nova de Lleida amb un únic quadrat, ostenta el títol de més nius comptats a la història del projecte. L'any 2009 es van comptar 1.012 nius en aquest únic quadrat, 859 a la catedral. Si bé és cert que d'aquests únicament 508 es van comptar com a actius. Aquest mateix quadrat es va tornar a censar l'any 2019 i la colònia havia decrescut notablement fins als 491 nius, dels quals 143 es van comptar en bon estat.

Des de l'organització agraeixen els participants de petits pobles i de grans ciutats, a tots els que han censat municipis de Catalunya, però també de Mallorca, de Menorca, d'Andorra i de Castelló. A més a més, encoratgen a comptar amb més voluntaris de cara a l'any que ve per seguir creixent i optimitzar el cens de nius al màxim possible.