El preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista s'ha situat per demà divendres, 10 de setembre, a 152,32 euros per megawatt hora (MWh), fet que suposa un encariment del 7,5% respecte al màxim de 141,71 euros que va marcar per a aquest dijous. Aquest preu, que a Espanya es fa servir per calcular la tarifa regulada a la qual estan acollits prop d'11 milions d'usuaris, triplica el que va marcar el segon divendres de setembre de l'any passat (46,96 euros), segons dades de l'operador de mercat OMIE. Per franges horàries, el preu no baixarà en cap moment de 146,29 euros, que és el que cal pagar entre les 5:00 i les 6.00 de la matinada, mentre que el cost més car es suportarà de 21:00 a 22:00, quan el MWh es pagarà a 159,31 euros.
En paral·lel, Naturgy congelarà el preu majorista de la llum que aplicarà a les factures a 60 euros per MWh durant dos anys. El president de la companyia, Francisco Reynés, ha anunciat la mesura. L'objectiu de l'oferta és evitar que els usuaris paguin el creixement exponencial de la factura elèctrica registrat els darrers dies. El preu de la llum ha assolit quotes sense precedents aquest estiu.
I si anem a l'arrel dels responsables públics, la inacció continua malgrat les promeses. Darrerament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que el seu executiu portarà "aviat" al Consell de Ministres "noves mesures que suposaran nous amortidors socials perquè el cost de l'energia no impacti a l'economia de les llars, i menys encara a les llars més vulnerables". No ha concretat en què consistiran aquestes noves mesures, però ha insistit que s'ha marcat com a objectiu que el rebut de la llum que paguin els ciutadans al final de l'any sigui similar al del 2018. Sánchez també assegura que el seu govern aconseguirà aprovar els pressupostos del 2022, que es presentaran a finals de setembre o principis d'octubre i que incorporen una bateria de mesures importants per als joves.
Des del Govern català, s'estudiarà mesures legals per combatre el preu de la llum que considera "vergonyants", per part de les companyies elèctriques. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha assenyalat que "cal lluitar contra l'avarícia" de les empreses. Plaja explica que aquesta és la manera de poder "protegir a la ciutadania", per tal que tothom pugui tenir accés a "un bé essencial".