"Houston, tenim un nou rècord": la missió Artemis I de la NASA ha arribat més lluny que cap altra nau. La càpsula Orió ha assolit la màxima distància assolida per qualsevol nau espacial des de la Terra: 434.522 quilòmetres, de manera que supera la distància rècord de l'Apollo 13. Recordem que fa poc més d'una setmana que la missió Artemis I va arribar a la Lluna, de la qual va passar a uns 130 quilòmetres — tota una fita per retornar els humans a la superfície lunar. Aquest dilluns a les 16.06 hores de l'est nord-americà (les 22.06 a Barcelona), s'ha complit una altra "fita important" amb la distància aconseguida per Orió i els seus tres maniquins a bord.
👩🏻🚀 Pablo Álvarez i Sara García, els primers astronautes espanyols en 30 anys
El director de vol d'Artemis I, Rick Labrode, ha confirmat que Orió ha trencat el rècord de la distància més llunyana recorreguda des de la Terra per qualsevol nau espacial dissenyada per ser tripulada per humans. Una notícia celebrada per tothom en el Centre Espacial Johnson (Houston, Texas), on s'ha fet la roda de premsa amb la presència del gerent de la missió, Mike Sarafin; la directora del centre, Vanessa Wyche; i l'administrador del programa Orió, Howard Hu. "Artemis està pavimentant el camí per viure i treballar a l'espai profund en un ambient hostil i, al final, portar els humans a Mart", ha asseverat l'administrador de la NASA, Bill Nelson. L'objectiu del programa Artemis és establir una base a la Lluna com a passa prèvia per arribar al planeta vermell, de manera que l'any 2024 es llançarà a l'òrbita lunar l'Artemis II (amb tripulació) i l'any 2025 s'enlairarà l'Artemis III — que permetrà que els astronautes tornin a trepitjar la Lluna.
El comandant Moonikin Campos
La nau viatja a 8.200 km/hora i vola en una òrbita lunar retrògrada distant, cosa que significa que està lluny de la Lluna i en òrbita oposada a la trajectòria lunar al voltant de la Terra. Mentrestant, Orió continua transmetent imatges en directe en alta resolució. El mitjà Space.com assegura que les noves imatges suposen la vista en directe de més alta definició des de més enllà de la Lluna fins ara, tot i que diverses missions del programa Apollo han transmès des d'aquesta zona en els anys 60 i 70. Després d'haver-hi entrat divendres passat, la nau espacial romandrà en una òrbita lunar distant durant una setmana per provar diversos sistemes en un entorn d'espai profund, a unes 64.800 km sobre la superfície lunar. Està programada per tornar a la Terra el pròxim 11 de desembre amb un aterratge a la costa californiana (oceà Pacífic), després d'un viatge de 25 dies, onze hores i 36 minuts.
En el tretzè dia de vol de la missió Artemis I i després d'haver viatjat centenars de milers de quilòmetres al voltant de la Lluna en la nau Orió, el comandant de la nau ha assegurat a Twitter que ha tingut "un dia molt ocupat" fent-se selfies amb la superfície lunar de fons i recol·lectant dades des de l'òrbita lunar. Però, qui és aquest comandant? Es tracta de Moonikin Campos, un joc de paraules amb la paraula anglesa "moon" (lluna) i "maniquí". A més, és un homenatge al nord-americà Arturo Campos: un enginyer elèctric d'origen mexicà que va ser "fonamental" per salvar la tripulació de l'Apollo 13.