Protecció Civil de la Generalitat ha provat aquest dimecres 18 d'octubre a les 11.00 h les sirenes de risc químic en 12 municipis catalans d'arreu de país. La prova ha tingut lloc en municipis de les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Bages, Berguedà, Aran i la Selva. A l'inici, s'ha enviat un missatge d'alerta als telèfons mòbils de la zona per a informar de la realització i de les 11.00 a 11.15 hores han sonat les sirenes de risc químic —amb un so similar al que fa una ambulància— que avisen als ciutadans que s'han de confinar, a manera de simulacre. La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha explicat que la prova ha estat un "èxit" i que els missatges i sirenes han funcionat correctament.
En concret, s'han activat les sirenes a Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet (Bages), Granollers, Gualba, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Celoni (Vallès Oriental), Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), Les (Vall d'Aran), Puig-reig (Berguedà), Riells i Viabrea (la Selva), municipis que comprenen tots junts un cens de més de 110.000 persones. En total, 12 municipis i 21 sirenes. Les sirenes de Parets del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà (dues) i Montornès del Vallès, de fet, són noves. A més, la prova també s'ha sentit en els municipis de Barberà del Vallès, Canovelles, Les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per proximitat als municipis que tenen sirenes.
Confinament opcional, com a simulacre
La subdirectora de Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha explicat que el so d'alerta de les sirenes consta de tres senyals d'un minut de durada, separats per silencis de cinc segons, i, per avisar de la fi del confinament, s'activen les sirenes amb un so més agut, encara que durant la prova d'aquest dimecres no s'activaran aquestes últimes sirenes per anunciar la fi. Durant aquest simulacre, no es requereix fer el confinament, encara que Solé ha animat a la ciutadania a realitzar-lo per a practicar-lo i per recordar el consell bàsic en cas d'accident químic: "Tancar-se a l'edifici en el qual es trobin o el més pròxim i tancar portes i finestres".
El subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha detallat que aquestes proves permeten a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes; practicar la seva activació per part del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat); comprovar l'activació del so a través de l'enquesta, i comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l'enviament d'alertes a mòbils.
Novetats
El format de la prova ha canviat respecte a anys anteriors, i s'està realitzant "de forma territorialitzada", encara que Cassany ha detallat que des de 2019 no es feien proves. Aquesta és la segona prova de sirenes que es fa a Catalunya —on hi ha 113 sirenes— enguany, després que el 20 de setembre es realitzés al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. El 15 de novembre es farà l'última prova de sirenes de risc químic al Barcelonès, Baix Llobregat i en la resta del Vallès Occidental. Delgado ha manifestat que el 2024 hi haurà set noves sirenes en zones molt puntuals: "Pel que fa a risc no queden grans zones de confinament teòric a cobrir".