Comissària Bosch, comissària Catà, comissari Chacón, comissària Estruch, comissari Garcia i comissària Luis. Des d’avui, oficialment, sis intendents dels Mossos d’Esquadra han rebut els nous galons de comissaris i comissaries. La policia de Catalunya ha culminat un nou procés d’ascens i comptarà amb quatre noves comissaries i dos nous comissaris per acabar el relleu que des d’Interior van iniciar gairebé fa un any quan es va destituir el major Trapero, canviant de dalt a baix l’Estat Major dels Mossos. Amb aquests nous comissaris, la Prefectura, que ara comanda el comissari Eduard Sallent, acabarà els canvis que van engegar el passat 20 de desembre de 2021 i que han de servir per deixar enrere l’època Josep Lluís Trapero.

Els nous comissaris, que assumiran llocs de comandament en l’estructura policial, aconseguint més poder i fins i tot rellevant a caps que actualment tenen els nous comissaris com a números dos, han estat nomenats formalment aquest dijous a la tarda a la seu del departament d’Interior amb el conseller Joan Igansi Elena de mestre de cerimònies.

“Un pas històric” però “merescut”

Acompanyat de la secretaria general del departament, Tamara Garcia, del director general de la Policia, Pere Ferrer, i del comissari en cap Sallent, s’ha fet lectura dels decrets i s’han entregat als nous comissaris i comissaries els manegots de dues ratlles. Des del departament d’Interior s’ha destacat que les sis persones que han estat nomenades comissaries “són excel·lents” i que les sis van assolir la mateixa qualificació en el procés de selecció previ que van fer des de la Prefectura i entre tots els que van superar aquesta selecció van ser els escollits. Durant les darreres setmanes els sis aspirants han participat en un curs d'adequació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), que han superat els sis.

Els nous comissaris amb la plana major d'Interior i el comissari en cap, Eduard Sallent / Foto: Carlos Baglietto

El conseller Elena ha tornat a destacar la seva convicció de “feminitzar” el cos de la policia de Catalunya i és per això que es va optar per elegir quatre noves comissaries, que se sumen a les tres que hi havia fins ara, del total de la trentena de comissaris. “Un pas històric” pel cos i “merescut” per les quatre noves comissaries dels Mossos d’Esquadra. Amb tot, el conseller, però, ha assegurat que no es “conformarà” i queda molt camí per fer “per accelerar el reequilibri de gènere” a la policia “sense sostres de vidre, sense limitacions” per fer que cada cop els Mossos s’assemblin més a la societat a qui serveixen.

El nou escenari dels Mossos d’Esquadra

Amb els nous comissaris, i després de gairebé 365 dies posant ordre a un cos de la policia de Catalunya que havia quedat paralitzat des de 2017 i amb els projectes estratègics truncats amb la “restitució” de Trapero, després de ser absolt per la justícia espanyola, arriba el moment de tornar a posar en marxa la modernització del cos amb l’objectiu de posar la policia de Catalunya a punt per a 2030. 

El nomenament dels sis nous comissaris es complementarà les setmanes vinents amb l’aprovació del nou decret d’estructura del cos de Mossos d’Esquadra, que en va avançar els detalls ElNacional.cat abans de l’estiu, i que servirà per crear noves comissaries generals i enfortir l’organització en un dels cavalls de batalla que té l’actual cap del cos, el comissari Sallent: cibercriminalitat -es crea una nova regió policial digital i també una comissaria general concreta-, el bioterrorisme, el crim internacional organitzat i la política antiterrorista sempre des de la intel·ligència policial global. La nova organització també es desplega amb la intenció de reforçar la presència territorial dels Mossos d’Esquadra, dotant de més recursos les unitats centrals però a cada regió policial.

Sallent, blindat

Tot i que s’havia especulat que amb els nous comissaris Interior optaria per canviar el cap del cos dels Mossos un altre cop, que seria el quart en poc menys d’un any, el departament, d’acord també amb els sindicats policials, ha blindat Eduard Sallent. “No hi ha interinitat”, asseguren des del departament, assegurant que s’ha encarregat al comissari el desplegament d’aquesta nova estructura i dels canvis de fons que es preveuen per convertir els Mossos en la policia nacional i integral de Catalunya. 

El comissari Chacón saludant el comissari en cap, Eduard Sallent / Foto: Carlos Baglietto

El darrer cop que es van nomenar comissaris va ser l’any 2019, quan va ser ascendit a comissari l’actual cap, Eduard Sallent, i que va substituir, el mateix dia que va ser nomenat, a Miquel Esquius, que havia assumit la direcció del cos de manera transitòria pocs mesos abans. Aquella fornada de comissaris també servir per nomenar a Josep Maria Estela -actualment a la Regió de Ponent-, a Josep Codina -cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació (CGRIP)-, Jaume Garcia -cap de la DAI- o, entre d’altres, Marta Fernádez -fins ara, cap de la regió de Barcelona. Eduard Sallent va assumir la direcció policial dels Mossos i va presentar un pla de modernització que va quedar aturat quan Interior, amb el conseller Miquel Sàmper al capdavant, el va fer saltar pels aires tornant a nomenar el major Trapero cap del cos.

El perfil dels nous comissaris dels Mossos

Rosa Bosch és diplomada en Turisme. Ha estat destinada a les regions de Barcelona, Pirineu Occidental, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud. Va ser la sotscap i la cap de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat cap de l’Àrea de Cooperació Internacional, sotscap de la CGRIP i actualment forma part de l’equip d’Eduard Sallent a la Prefectura

Sílvia Catà és llicenciada en Administració i Direcció d'empreses per la UAB. Ha estat a les regions de Girona, Metropolitana Nord i Metropolitana Barcelona. Va ser la cap de la comissaria de Mollet del Vallès, cap de torn operatiu de Barcelona i, en l'actualitat, sotscap de la regió de Barcelona.

Ramon Chacón és enginyer tècnic industrial químic i enginyer en organització industrial. Ha format part dels tres nivells d’investigació i ara com ara és el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal. Ha estat destinat a les regions policials Central, Girona, Metropolitana Sud i Ponent i també va ser el cap de la regió de Tarragona.

Montse Estruch és llicenciada en psicologia. Ha estat destinada a les regions de Girona, Metropolitana Barcelona, Metropolitana Sud, Metropolitana Nord i a la Unitat de Selecció del cos. Ha estat també la sotscaps de l’Àrea Regional de Transport Urbà, cap de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana, sotscap de l’ABP Badalona, cap de l’ABP l’Hospitalet de Llobregat i ara és sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord.

Miquel Àngel Garcia és enginyer Electrònic i de Telecomunicacions. La majoria de la seva carrera policial ha estat destinat a l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu. Actualment, és el sotscap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i també havia estat el cap de l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu i el cap de la Divisió de Policia Científica.

Mònica Luis és llicenciada en Psicologia i en Psicopedagogia i Postgrau Superior de Direcció i Gestió de la Seguretat Pública. Amb experiència en Seguretat Ciutadana i Investigació a les regions de Girona, Central, Metropolitana Sud i Metropolitana Barcelona. En l'actualitat, és la cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat i també havia estat destinada a l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità i l’Àrea Tècnica de Planificació de Dispositius, on en va ser la cap.