Una vintena de perfils destacats en la promoció del català a Internet, tant personals com d'entitats, s'ha coordinat per crear consciència pública el divendres 22 de juliol amb l'etiqueta #Googleencatalà, que demana que es mantingui la promoció del català en les noves tecnologies de Google. Els impulsors de la campanya lamenten que "l'aterratge físic" de la companyia nord-americana a Barcelona -amb l'obertura d'unes noves oficines- "ha xocat amb la manca de desplegament lingüístic del gegant digital amb el català en els darrers anys". Els activistes celebren que Google ofereix en català serveis com Gmail, Android o Google Docs, però denuncien que l'empresa està abandonant aquestes iniciatives i demanen a la companyia "responsabilitat ètica i corporativa".
Ni assistent de veu, ni occità
Entre algunes de les mancances, denuncien que Google Mapes utilitza una toponímia "diferent" de l'establerta per l'Institut d'Estudis Catalans o el fet que no ofereix un assistent de veu en català. De la mateixa manera, els impulsors de la campanya lamenten que l'occità encara no té presència en cap servei de la multinacional, "ni tan sols el traductor", fet que suposa un "greuge" per als parlants d'aquesta llengua a l'Aran. Paral·lelament, el Govern va engegar ara fa unes setmanes la campanya #HolaGoogle per reclamar aquests canvis al gegant tecnològic després que obrissin una oficina a la capital catalana. El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va informar que s'està treballant per aconseguir més acords amb les principals empreses del món digital. Puigneró va enviar una carta a l'empresa per demanar una reunió i reclamar que tots els seus serveis i productes tinguin presència del català, i els va convidar també a utilitzar les veus enregistrades del projecte Aina. De fet, el mateix conseller va compartir un tuit en el qual lamentava que Google News ha tornat "sense el català". "Això trepitja el dret de 10 milions de catalanoparlants arreu del món", va dir.
En la missiva, dirigida a la directora general de Google a Espanya, Fuencisla Clemares, Puigneró va remarcar que "és fonamental que totes les llengües tinguin l'espai a internet", per la qual cosa el servei de notícies hauria de tenir-les en compte "per democratitzar l'impacte que tindrà la intel·ligència artificial en la societat". Continua recordant que a països com Bèlgica, Suïssa i el Canadà ja es pot triar entre les llengües del territori, per al qual cosa només demanava "sensibilitat amb el català, que també és llengua oficial a l'Estat". "Estic convençut que, en cas d'atendre la nostra proposta, Google ampliarà el seu prestigi al nostre país", va assegurar. "En cas que vulguin portar a terme aquesta iniciativa, pot comptar amb la plena col·laboració del Govern de la Generalitat de Catalunya", va concloure.