L’Estat Major dels Mossos d’Esquadra de la nova etapa de la policia de Catalunya ja té nova organització i noms i cognoms. El comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, va comunicar aquest dilluns, un per un, els canvis a tots els comandaments i també va informar de com seria la nova organització, més enllà de les cares. Els alts càrrecs de la policia catalana van anar passant per la zona noble d’Egara a rebre els nous encàrrecs.
Alguns d’ells, com la guàrdia pretoriana de Trapero, han estat destinats a posicions de menys responsabilitat i allunyats de les preses de decisions durant els anys vinents.
Una direcció policial de tres nivells
S’ha dissenyat una estructura nova de tres nivells de direcció. El superior, on hi ha el mateix Estela i el seu segon, el comissari Eduard Sallent, i el tercer, la intendenta Rosa Bosch.
Per sota, hi haurà la Direcció Estratègica, en què tindrà més paper Sallent, i que tindrà la missió de pensar el cos de cara al 2030, i que comptarà amb els dos comissaris superiors, David Boneta —responsable de totes les regions territorials— i Xavier Porcuna —responsable dels serveis centrals—, la portaveu i la cap del gabinet de la Prefectura.
Per sota d’aquesta direcció de caràcter estratègic hi haurà la Direcció Operativa, en què de les seves decisions participarà la Prefectura, la Direcció Estratègica i també els responsables de les comissaries generals, és a dir, els més operatius: l’intendent Ramon Chacón —veterà investigador—, cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal; l’intendent Carles Hernández, cap de Comissaria General d’Informació; l’intendent Miquel Hueso, cap de la Comissaria General de Recursos Operatius, i el comissari Joan Portals com a cap de la Comissaria General de Mobilitat.
Aquesta nova organització, que dista del model de Prefectura que tenia organitzat l’antic cap del cos, el major Trapero, busca, segons asseguren des d’Interior, aconseguir una direcció més coral al capdavant dels Mossos d’Esquadra i preparar el cos pel procés de modernització, en l'àmbit tècnic i social, un dels reptes que té la nova cúpula dels Mossos, pensant en el 2030.
S’han creat projectes paral·lels que hauran de donar suport, anàlisi i coneixement a la Prefectura, com el que s’ha encarregat al comissari Rafel Comes, que dirigirà el Projecte d’Intel·ligència Policial, o a l’intendent Roger Sales, que liderarà el Projecte de Digitalització dels Mossos d’Esquadra.
Trobada protocol·lària amb el conseller Elena
Després d’un matí mogut de despatxos a la seu central dels Mossos, a Sabadell, a la tarda tot l’Estat Major, ja constituït com a Direcció Estratègica, es va reunir amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la seu del departament, al passeig de Sant Joan. A la reunió no hi va participar el director general de la Policia, Pere Ferrer, que és positiu de covid-19 i que fa un parell de dies que no es troba bé. El seu lloc el va ocupar el cap de gabinet del conseller, Raül Muto.
A la reunió, tal com es veu a la fotografia, hi va participar el comissari en cap, Josep Maria Estela, que seu al costat del conseller Elena, i la resta de la Prefectura, amb el comissari Sallent, la intendenta Bosch i la portaveu Escudé.
També hi van participar els comissaris Boneta i Porcuna, com a responsables de les dues comissaries generals. La intendenta Mònica Luís, cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat, i la inspectora Esther Antoranz, cap del Gabinet de la Prefectura, van tancar la comitiva policial.
La reunió de la tarda amb el conseller va ser protocol·lària, van assegurar fonts coneixedores del contingut de la trobada.
Els canvis a les comissaris del territori
Els canvis són de dalt a baix en tota l’estructura de comandament dels Mossos, també en les direccions territorials de les comissaries i regions policials. Terrassa, Rubí i l’Hospitalet de Llobregat tenen nous caps. L’intendent Marc Caparrós, antic cap del GEI i fins ara cap de l’Àrea de Seguretat Institucional (ASI), assumeix la comissaria de Terrassa. L’intendent Toni Rodríguez, fins ara cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, passa a dirigir la comissaria de Rubí, municipi on viu. I l’intendent Antoni Verger, vinculat a la Comissaria Superior de Coordinació Central, passa a dirigir la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat.
A escala regional hi ha pocs canvis. Segueixen, tal com ja va avançar ElNacional.cat, els comandaments a Barcelona i Metro Nord, tot i que hi ha canvis a les segones files. La intendenta Silvia Catà passa a ser la sotscap de la regió de Barcelona, sota les ordres de la comissaria Marta Fernàndez, i la intendenta Montse Estruch passa a ser la segona del comissari Sergi Pla a la regió Metro Nord. Un dels homes propers a Trapero, el comissari Miquel Esquius, assumeix la regió policial Metro Sud, que va deixar vacant Sallent. L’intendent Ignasi Teixidor, també escuder del major, serà el segon d’Esquius.
L’intendent Vicenç Lleonart, fins ara cap de la regió de Terres de l’Ebre, serà el nou cap de Tarragona, el càrrec que va deixar vacant Estela en ser nomenat cap del cos. I l’intendent Joan Carles de la Monja assumeix la vacant de Lleonart i dirigirà Terres de l’Ebre —una posició que ja va ocupar Estela abans de fer el salt a Tarragona. Lleonart i De la Monja, coneixedors del terreny i amb molt bona sintonia amb la nova cúpula dels Mossos, faran tàndem al sud del país.
La tercera fase, pendent de nous comandaments
Els canvis en l’organització policial anunciats ahir per la Prefectura no seran els darrers. Tal com va avançar ElNacional.cat l’endemà de la destitució de Trapero, Estela i Sallent feia temps que treballaven, amb el departament i la direcció general de la Policia, els canvis que ahir van executar, però encara queda una tercera fase. En aquesta última fase de relleus serà quan se sacsejarà a fons l’estructura territorial i algunes de les posicions claus de l’estructura central.
Per nomenar aquests nous càrrecs en llocs de responsabilitat, com, per exemple, en la direcció de la Brigada Mòbil, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra, caldrà esperar que aquest febrer surtin nous comissaris, intendents i inspectors. Està previst que durant aquest any s’ocupin 6 places de comissari o comissaria, 10 places d’intendent o intendenta i 24 places d’inspector o inspectora, de les quals s’espera que siguin convocatòries que es resolguin de manera paritària, un fet que encara engreixaria més la quota femenina a l’escala de comandament dels Mossos.
Interior, per la seva banda, ha presumit que l’Estat Major dels Mossos és el més paritari de la història. Des dels mateixos Mossos asseguren que si bé això és cert, els currículums de les dones escollides per diversos llocs de responsabilitat avalen la seva elecció, més enllà de quotes imposades o no.