El dilluns va ser un dia de contrastos en l'activitat volcànica del nou volcà de La Palma. Sobres les 8 del matí les boques del volcà van deixar d'emetre, fums, lava i no feien cap soroll. Una calma de la qual els experts desconfiaven i amb raó. Al voltant del migdia el volcà va reprendre la seva activitat amb més virulència de la que s'havia observat abans generant una nova colada que avança per sobre de les seves predecessores ampliant el radi de destrucció

El nou riu de lava nascut després del descans del volcà avança ràpidament per les muntanyes de lava que han deixat els anteriors, les quals li han obert camí i permeten que la nova colada sigui més ràpida. Alguns experts apunten que la naturalesa de la nova tongada de lava que estan expulsant les boques de Cumbre Vieja és més líquida i més calenta, un fet que pot està lligat a què prové de capes més internes de la terra que el magma emès anteriorment. 

Són només teories i auguris que ningú vol confirmar com definitius, perquè, com repeteixen constantment els geòlegs, els comportaments volcànics són imprevisibles. En aquesta línia, malgrat la proximitat de la colada al mar no és segur que la lava acabi desembocant en l'aigua marina. Actualment el riu de lava es troba a 600 metres de la costa, però aquest va avançar ràpidament fins que es va trobar a 800 metres del mar on es va alentir. 

Imatge frontal del riu de lava baixant per Cumbre Vieja  La Palma / Efe

Més potència que l'any 1971

L’illa de La Palma, com totes les Canàries, tenen un passat volcànic actiu. L'experiència d'altres erupcions posa en perspectiva el moment que està vivint actualment una de les illes més joves de l'arxipèlag. La darrera erupció volcànica va tenir lloc l'any 1971 i empal·lideix en comparar-la amb l'actual. 

L'any 1971 va aparèixer un nou volcà arran a la serralada de La Palma, de forma molt similar al context actual. En aquella ocasió l'erupció va durar 24 dies i es van expulsar 43 milions de metres cúbics de materials. Una quantitat impressionant que només en una setmana el volcà de Cumbre Vieja ja ha superat. En els darrers nou dies les boques del nou volcà han expulsat 46,3 milions de metres cúbics lava. 

La potència d'expulsió de materials volcànics és molt major que el seu predecessor i, a hores d'ara, és impossible preveure si el nou volcà té per molt més temps o si s'aturarà en poc. En tots dos casos, la magnitud de l'erupció ja ha quedat més que confirmada. 

Una jove observa l'erupció del nou volcà de La Palma / Efe

Primeres ajudes pels afectats

Les conseqüències de l'erupció segueixen augmentant. Fins al moment es comptabilitza que es troben afectats 513 edificis i  237,5 hectàrees del territori insular. El nombre de persones evacuades de les seves cases està en unes 5.600, després que diumenge poguessin tornar a casa seva els aproximadament 200 veïns evacuats divendres a la intensificació de les erupcions. 

Davant d'aquesta situació el Consell de Ministres planeja aprovar aquest dimarts la primera fase d'ajudes destinades a reconstruir l’illa, a més d'impulsar un paquet de mesures immediates. El govern espanyol habilitarà ajudes per valor de 5,5 milions d'euros a l'Executiu canari per a l'adquisició de 107 habitatges a l'illa de La Palma, amb l'objectiu que siguin destinades de manera temporal o permanent a les famílies afectades per l'erupció volcànica.

 

Imatge principal: Colada de lava del volcà Cumbre Vieja mentre s'obre pas per l’illa de La Palma / Efe