La vaga dels tripulants de cabina de passatgers de Ryanair ha provocat la cancel·lació de vuit vols i retards en nou més a primeres hores del matí a l'Aeroport de Barcelona. Segons ha informat aquest dilluns el sindicat USO, els vols cancel·lats fins a les 09.00 hores d'avui eren en destinació a Londres, Milà, Roma i Palma de Mallorca. Mentre que les arribades eren, precisament, els següents vols: Londres-Barcelona, Milà-Barcelona, Palma de Mallorca-Barcelona i Roma-Barcelona. Els vols amb retards fins a primera hora d'aquest matí han estat cinc de sortida i quatre d'arribada al Prat, mentre que a l'aeroport de Girona hi ha hagut retards en un vol de sortida i en dos d'arribada, però cap vol cancel·lat. USO i Sitcpla han convocat una nova tanda d'aturades del 18 al 21 i del 25 al 28 d'aquest mes als deu aeroports espanyols on opera l'aerolínia irlandesa.
🌎 Vaga de Ryanair al juliol 2022: vols cancel·lats i què pots fer si estàs afectat
🧳 Com reclamar l'equipatge perdut a l'aeroport?
La cinquena jornada de vaga afecta sobretot a Barcelona, però a la resta del territori espanyol també hi ha afectacions de diferent consideració. L'aeroport de Palma de Mallorca és qui més colpejat s'ha vist per la protesta, després de Barcelona. En aquest aeroport de les Balears hi ha hagut dos vols suspesos de sortida i dos més en arribades. Els retards són més generalitzats a la Península, amb deu retards, de sortida o arribada, a Palma, sis més a Màlaga i quatre vols amb retard a l'aeroport de Madrid-Barajas. Eivissa i Sevilla s'han vist afectats amb tres retards cada un aquest matí, mentre que a Santiago de Compostel·la només hi ha hagut un vol amb retard. Pel que fa a l'aeroport de València no hi ha hagut cap afectació ni de vols cancel·lats ni de retards.
Les queixes sindicals de Ryanair i EasyJet
Els treballadors de Ryanair demanden que se'ls equiparin les condicions laborals als seus companys d'empresa a altres bases europees, com per exemple França o Alemanya. També reclamen l'elaboració d'un nou conveni per al personal de cabina de la companyia. Les centrals sindicals s'han queixat que l'empresa segueix sense escoltar els treballadors i que no s'ha assegut a negociar un conveni sota la legislació espanyola, motiu pel qual mantenen les aturades. Els sindicats han denunciat que l'aerolínia de baix cost opta sempre per elevar al màxim els serveis mínims per "desactivar" la convocatòria d'aturades, encara que comet "errors administratius" que deixen marge alguns treballadors per anar a la vaga.
EasyJet, per la seva banda, té organitzades jornades de vaga per als dies 29, 30 i 31 de juliol, amb una durada de 24 hores, per a les bases que té l'aerolínia a Espanya, en els aeroports de Barcelona-El Prat, Màlaga i Palma, que compten amb sis, set i cinc avions, respectivament. A més, el sindicat USO ha denunciat que Ryanair ha acomiadat una altra treballadora arran de la vaga i que ja són vuit els tripulants de cabina afectats. La vaga d'EasyJet és conseqüència del desbloqueig de la negociació del II Conveni Col·lectiu, en el qual el sindicat demana un augment d'un 40% del salari base, el qual se li hauria de sumar el complement en funció del nombre d'hores de vols.
L'aerolínia es va mostrar "decebuda" amb la convocatòria de les jornades i va prometre operar el seu programa complet, així com va assegurar als clients que faran tot el possible per "minimitzar qualsevol interrupció". El secretari general d'USO a EasyJet Màlaga, Miguel Galán, va detallar que, actualment, els tripulants de la companyia a Espanya tenen un salari base de 950 euros, que representen uns 850 euros menys que el salari base de França o Alemanya, "fregant el salari mínim interprofessional". Entre les mesures que reivindica USO per al nou conveni es troben: l'increment del salari base, incloure el pagament de complement per antiguitat, un increment salarial segons l'IPC, retribució de les hores de formació, així com l'abonament dels costos de manutenció dels tripulants en els "cursos de refresc" fora del territori nacional.