Aquest divendres entra en vigor la nova llei digital de la Unió Europea, coneguda com a DSA per les sigles en anglès (Digital Services Act). És una normativa que exigeix més control i fiscalització a les grans plataformes, fet que ha generat resisteixen per part d'aquestes. La llei va acompanyada d'un sistema de sancions que contempla en particular multes equivalents al 6% de la facturació, s'apliquen des d'aquest vens.
Aquest és un dels missatges principals del comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, que en una entrevista a l'emissora France Info va subratllar que "des d'avui s'aplica tota la llei, també les sancions". En un principi afecta 19 grans plataformes. Les primeres a sotmetre's a la nova normativa són les grans plataformes amb més de 45 milions d'usuaris mensuals, com Tiktok, Twitter, Google, Facebook, Snapchat o YouTube, i a partir del 17 de febrer de 2024 també la resta dels llocs internet menors.
Breton ha recordat que una de les obligacions és que totes hauran de presentar "un botó d'accés" perquè els internautes puguin comunicar el que considerin que són violacions de la legislació, com ara declaracions d'odi o d'apologia del terrorisme.
Today, the Digital Services Act — #DSA — becomes legally enforceable for Very Large Online Platforms & Search Engines.
— Thierry Breton (@ThierryBreton) August 25, 2023
These systemic platforms play a very important role in our daily lives — so it was time for the EU to set our own rules.
A safer Internet for everyone 🇪🇺 pic.twitter.com/fGPCERx5mW
Adaptacions per part de les grans tecnològiques
Les plataformes han hagut de posar en marxa equips de moderació per supervisar els continguts que pengen els seus usuaris i Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram) ha anunciat que ha contractat més de 1.000 persones, una xifra que el comissari ha considerat "molt significativa", tot i que va puntualitzar que per veure si n'hi haurà prou caldrà remetre's als resultats de la seva intervenció.
Tanmateix, plataformes com Twitter, sota les regnes d'Elon Musk, han estat més reticents amb la moderació de contingut. Cal recordar que Musk es presenta a si mateix com el gran defensor de la llibertat d'expressió a la seva nova plataforma, on, tanmateix, ha prohibit alguns termes com cisgèneres per considerar-los ofensius. En canvi, ha presentat reticències amb la moderació del discurs d'odi a la seva plataforma. Malgrat tot, Twitter acatarà la nova normativa, com va avisar el mateix Musk al mes de juny.