El Ministeri d'Educació ha decidit paralitzar l'aprovació de l'esborrany del reial decret que regula la nova Selectivitat després d'avançar la data de les eleccions generals. Així, l'executiu de Pedro Sánchez deixa en mans del pròxim govern espanyol "sigui del PSOE o del PP" que s'apliqui aquesta modificació de les proves PAU, segons han assegurat fonts del ministeri a EFE. Tot i això, aquestes fonts han puntualitzat que l'esborrany del reial decret ja està "completament tramitat" i que només "es paralitza i no s'endarrereix" la seva aplicació. Des del departament han destacat que "no s'ajorna" posar en funcionament la nova prova d'accés a la universitat fins al 2025, tal com havien sol·licitat els rectors de les universitats, perquè la Llei Orgànica de l'Educació (LOMLOE) estableix que la nova Selectivitat ha d'entrar en vigor el juny de 2024.
 

🕒 Horari de la Selectivitat 2023: quins exàmens de les PAU hi ha cada dia i a quina hora?
 

📝 Sales d'estudi a Barcelona obertes per a la Selectivitat 2023: Consulta els horaris
 

Com serà la nova Selectivitat?

Entre les novetats de la nova prova de les PAU, que pot entrar en vigor a partir del 2024, destaca la duració de cada examen, que passarà dels 90 minuts actuals als 105. Aquest augment del temps per fer les proves és perquè inclouran menys elements memorístics i s'apostarà per la reflexió i associació d'idees dels alumnes. De moment, no s'introduirà la prova de maduresa inicialment prevista, la qual havia de substituir els exercicis de les matèries comunes.

El resultat d'aquesta nova Selectivitat suposarà un 40% de la nota per accedir a la universitat, mentre que el 60% restant serà el de la nota mitjana de Batxillerat. A banda, també es mantindrà la fase d'específiques per tal que els estudiants puguin fer tres exàmens més i poder arribar a la màxima nota possible, que és de 14 punts. 

La Selectivitat 2023: quan se celebra?

Aquest any, la convocatòria ordinària de les proves d’accés a la universitat (PAU) se celebrarà la setmana vinent, en concret els dies 7,8 i 9 de juny. Pel que fa a la convocatòria extraordinària de la Selectivitat, es farà el 5, 6 i 7 de setembre. El dimecres 7 de juny els estudiants de Catalunya hauran de fer els exàmens de les matèries obligatòries de llengua castellana i literatura i llengua estrangera, i també els de les optatives d'anàlisi musical, ciències de la terra i de medi ambient, cultura audiovisual, física i geografia. Per al dijous 8 de juny està previst l'examen de la matèria obligatòria d'història i de les optatives de dibuix artístic, llatí, matemàtiques, dibuix tècnic, història de l'art, història de la filosofia, literatura castellana i química. L'últim dia, divendres 9 de juny, es faran les proves de llengua catalana i literatura i de les optatives d'electrotècnia, fonaments de les arts, grec, matemàtiques aplicades a les ciències socials, biologia, disseny, economia de l'empresa, literatura Catalana i tecnologia industrial.