Una nova expedició científica al famós enclavament arqueològic de Petra, a Jordània, ha trobat per primera vegada una tomba intacta amb 12 esquelets i objectes funeraris que podrien tenir almenys 2.000 anys d'antiguitat. Surt a la llum així un nou secret dins d'un patrimoni de la humanitat reconegut per la UNESCO únic en el qual els arqueòlegs no han pogut treballar durant molt de temps perquè l'accés a les ruïnes han estat restringit darrerament.

En concret, la troballa s'ha fet al voltant del monument del Tresor o Al Khazneh —conegut popularment també per l'aparició en la pel·lícula Indiana Jones i l'última croada (1989) com a porta del temple on es trobaria el Sant Greal—. Els investigadors han emprat un potent radar de penetració terrestre per cercar objectes subterranis. En identificar alguna cosa allà a baix amb el dispositiu, el govern de Jordània els va atorgar els permisos per excavar. L'equip d'arqueòlegs els dirigia l'estatunidenc Pearce Paul Creasman, director de l'American Center of Research, juntament amb investigadors del Departament d'Antiguitats de Jordània. Segons Creasman, tothom coneix la icònica façana del Tresor de Petra, però "hi ha molt més sota els nostres peus".

S'han trobat altres tombes a Petra, per exemple el 2003 en la mateixa zona d'Al Khazneh, però habitualment ja buides o afectades d'alguna manera sigui per la humitat o per saquejos. En aquesta ocasió, però, la cambra funerària estava plena de restes d'esquelets complets i objectes funeraris fets de bronze, ferro o ceràmica en bon estat de conservació. Segons ha explicat a la premsa internacional el geofísic de la Universitat de St. Andrews, a Escòcia, Richard Bates, que ha participat en la investigació, és la primera vegada que es troba una tomba completa amb aixovar funerari en aquest conjunt.

D'acord amb els investigadors, aquesta nova descoberta a Petra permetrà entendre com era la vida dels nabateus, el poble nòmada àrab que va viure a la zona de Jordània fa segles, que va viure el seu punt àlgid d'esplendor entre els segles IV aC i II dC i que posteriorment va ser annexionat per l'Imperi Romà. La ciutat de Petra es va començar a construir al voltant del segle VIII aC i aviat es va convertir en una metròpoli pròspera pel comerç en caravanes nòmades. Ara, els investigadors volen analitzar l'ADN de les restes trobades amb l'objectiu d'aconseguir més informació sobre aquestes persones, com el parentesc entre ells o amb què s'alimentaven.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!