La ciutat de Nova York inicia una croada contra les cinc grans xarxes socials: TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube. L'Ajuntament ha presentat una denúncia formal contra aquestes cinc xarxes socials per "encoratjar una crisi de salut mental entre els menors a tota la nació". La denúncia l'ha presentat el mateix alcalde de la ciutat, Eric Adams, tot i que ha estat plantejada conjuntament per l'Alcaldia, el Departament d'Educació i el Departament de Salut.
"La nostra ciutat es va construir sobre la innovació i la tecnologia, però moltes xarxes socials posen en perill la salut mental dels nens, promouen addiccions i animen comportaments insans", ha assenyalat Adams a la roda de premsa on ha donat a conèixer la denúncia. L'alcalde novaiorquès ha recordat que la ciutat gasta 100 milions de dòlars a l'any en programes de tractament de salut mental de la joventut.
El 24 de gener passat, la ciutat de Nova York va declarar a les xarxes socials "amenaces per a la salut mental" i les va equiparar en la seva perillositat a les drogues i les armes. Ara, la croada contra l'efecte nociu de les xarxes socials sobre la salut mentals de joves va més enllà, concretament fins al davant el Tribunal Suprem de Califòrnia, estat on tenen la seu la majoria d'empreses tecnològiques. Aquesta escalada de les hostilitats respon al fet que les dades de salut mental dels joves de Nova York és cada cop pitjor.
Les xarxes socials i les seves armes d'addicció: el cas de l''scroll' infinit
Adams ha assenyalat directament que les xarxes socials recorrent a eines i estratègies per mantenir enganxat els usuaris. La denuncia recull que aquestes plataformes recorren "l'ús d'algorismes per mantenir els usuaris connectats i animar una utilització compulsiva", el disseny de mecanismes similars als jocs en el disseny d'aplicacions i l'abús de la "reciprocitat" o fer sentir a l'usuari la necessitat d'interactuar amb l'aplicació.
Una de les tàctiques nocives que ha mencionat Adams ha estat l'scroll infinit. L'Alcaldia de Nova York no és l'única institució que ha assenyalat la perillositat d'aquesta funció de les xarxes que permet que els usuaris llisquin el dit per la pantalla i mai es quedin sense contingut. En la mateixa trinxera que Adams es troba la Unió Europea, que ja ha anunciat que aquesta funció està en el punt de mira del nou projecte legislatiu de la UE que pretén que les xarxes socials o els jocs en línia siguin "menys addictius", en nom de la salut mental.