Una de les promeses quan Ada Colau va ocupar l’Ajuntament de Barcelona va ser dissoldre la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana. El que llavors es deien Unitat de Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS), creades per Joan Clos i Jordi Hereu, i reformulades per Xavier Trias, a Unitat de Suport Policial (USP), assumint més tasques d’intervenció i col·laboració amb seguretat ciutadana, eren l’objectiu de l’alcaldessa i la seva gent, que asseguraven que eren una unitat violenta.
Ja instal·lada al despatx de l’Ajuntament, l’alcaldessa va veure que, lluny del que s’imaginava, aquesta unitat feia molts serveis, i no sempre ordre públic, una competència, cal recordar, que tenen els Mossos d’Esquadra. Però la promesa ja estava escrita i calia complir-la. Des de Sant Jaume es va ordenar a la Prefectura donar un tomb a aquesta unitat primer dient que no farien mai més tasques d’ordre públic, que no tornarien a sortir per dispersar manifestacions, desallotjar o contenir una protesta. També els hi van canviar el nom, la USP es va batejar com UREP, Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat. El decret de dissolució es va signar, sí, però els 140 agents que en formen part, sense ni canviar d’uniforme, vehicle ni companys, i sense abandonar el material antiavalots, van seguir fent la seva feina.
La dura realitat, contra Ada Colau
La realitat no sempre és com els polítics voldrien. El canvi de nom -no va ser ni estètic, anaven vestits també d’antiavalots- es va produir i l’alcaldessa va intentar donar per complerta la promesa de 2015, però la UREP va seguir fent les tasques que ja feia la USP, sobretot, en controls de masses, participant fins i tot en dispositius d’ordre públic en incidents a la via pública, fent desallotjaments de propietats del consistori i, fins i tot, desallotjant concentracions i acampades al mig del carrer, en el marc de protestes polítiques i socials. Tot i això, havent “desaparegut”.
Des del consistori, però, han optat per vendre el missatge de la dissolució mentre, de portes endins, han anat reforçant aquesta unitat, que també es dedica, quan així els hi encarreguen, desallotjar els manters que cada cop amb més freqüència s’instal·len al centre de la ciutat. Aquest 2022 s’han ampliat les places en aquesta unitat, que aviat arribarà als 180 agents, i a més, aquest dijous han rebut una altra bona notícia, que demostra també el bon estat de salut d’aquesta unitat, malgrat els interessos d’Ada Colau: tindran noves furgonetes.
Noves furgonetes antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona
Les furgonetes de la UREP es renovaran, seran canviades la totalitat de les que actualment estan en servei. Ja són a la base de la policia i després de 13 anys les antigues seran rellevades, avui alguna ja ha entrat en servei. Seran Volkswagen Crafter i, tal com es pot veure a les primeres imatges que s’han pogut veure, porten la nova imatge corporativa, molt més visible, i també porta defenses davant -que han allargat l'entrega, per un problema d'homologació- i protecció antiavalots pels vidres. La inversió supera el milió d'euros.
La furgoneta és la mateixa que porten les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos i s’han equipat al mateix lloc, a Bergadana, l’empresa líder del sector. Està previst que l’Ajuntament de Barcelona les presenti públicament els pròxims dies.